Rodinný dům v Praze - Stodůlkách

Rodinný dům v Praze - Stodůlkách
Projekt:2006 - 2007
Realizace:2009 - 2011
Užitná plocha:255 m2
Zastavěná plocha:220 m2
Plocha pozemku:1319 m2
Obestavěný prostor:1110 m3


Dům je umístěn na jižně svažitém pozemku o výměře 1319 m² na okraji katastrálního území Praha - Stodůlky. Místo je na rozhranní zástavby převážně bytových domů na severu a Přírodního parku Prokopské a Dalejské údolí na jihu, nejkrásnější dálkové výhledy jsou jihozápadním směrem. Dům je tak otevřen jižním a západním směrem, na východ jsou perforovány pouze menší otvory místností zázemí, s výjimkou ložnice, která je otevřena rannímu slunci. Stavba obdélného tvaru je umístěna v severní části pozemku, orientována po spádnici s adekvátním odstupem od východní hranice pozemku.
Dům je rozčleněn na dvě hlavní hmoty. Spodní omítnutý šedý hranol, který je částečně zapuštěný do terénu a tvoří tak zároveň podnož domu. Na něm spočívá druhá expresivně tvarovaná hmota obložená dřevěným vertikálním obkladem. Dřevěná hmota podnož přesahuje a v jiho- západním konci vybíhá ve formě široké lodžie nad terasu v přízemí.
Provozně je dům rozčleněn do dvou základních částí, denní obytnou v přízemí a noční soukromou v patře. V severní části přízemí je umístěna dvojgaráž se skladem. Ze zádveří se prochází schodišťovou halou do obytného prostoru s kuchyní. Z haly je přístupný také pokoj hosta se zázemím. V patře je umístěna ložnice rodičů v severní části a tři dětské pokoje v jižním konci domu. Podél schodišťové haly je situováno zázemí a malá pracovna s terasou.
Dům má stěny z keramických bloků, lokálně z monolitického železobetonu. Z něj jsou realizovány stropní konstrukce, včetně šikmých střešních desek. Přízemí je opatřeno kontaktním zateplovacím systémem s tenkovrstvou hladkou omítkou. Dřevěná hmota je obložena vertikálně kladenými cedrovými palubkami.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
světla a dveře
Marek Noskovič
29.11.12 03:38
světla
krpalek
29.11.12 09:09
architektúra
Lamik
06.12.12 12:51
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od VYŠEHRAD atelier