Rodinný dům na Točné

Rodinný dům na Točné
Projekt:2006
Realizace:2008-2011
Užitná plocha:189 m2
Zastavěná plocha:83 m2
Plocha pozemku:540 m2
Obestavěný prostor:785 m3


Rodinný dům se nachází v obci Točná na jižním okraji Prahy. Pozemek je umístěn v původní zástavbě a přesto, že má plochu pouhých 540 m², nepůsobí stísněným dojmem, protože je umístěn v zadní části zahrad domů napojených o ulici výše. Pozemek je svažitý k jihu směrem k příjezdové komunikaci – to spolu s velikostí pozemku bylo určujícím parametrem pro návrh domu. Tvarem jednoduchý třípodlažní kvádr je umístěn podél severní hranice pozemku, je tak možné využít jihozápadní část zahrady pro pobytovou funkci a zároveň mezi objektem a komunikací mohla vzniknout rovná plocha dvora řešená formou snížené úrovně zahrady.
Dům o vnějších rozměrech 11,8 x 7,0 m je dispozičně členěn do 3 podlaží. V nejnižším podlaží, zapuštěném do svahu, se v návaznosti na sníženou část zahrady nachází pracovna, dále pak úložné prostory a garážová stání. Prostřední podlaží je v podstatě otevřený hlavní obytný prostor, výškově navazuje na terasu v zahradě. V nejvyšším podlaží je umístěna ložnice a dvojice dětských pokojů. Do celkového konceptu je zapojena i schodištěm přístupná plochá pochozí střecha, ze které je pěkný výhled do kraje.
Dům má stěny z keramických bloků, stropní monolitické železobetonové desky byly ponechány jako pohledové. Fasády jsou nadstandardně zatepleny a jsou obloženy šablonami z předzvětralého plechu Rheinzink v břidlicově šedém odstínu. Dům se otvírá prosklenými plochami směrem na osluněné strany, kromě vizuálního spojení se zahradou tak dobře využívá solárních zisků v období jaro - podzim, v létě je proslunění regulováno vnějšími žaluziemi.
Díky malé zastavěné ploše domu bylo možné zbytek pozemku věnovat okrasné zahradě, která svým uspořádáním vychází z průběhu původního svažitého terénu a z výškových rozdílů vyrovnávaných opěrnými zídkami po hraně nejnižší rovné plochy dvora.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Daniel John
24.11.12 01:28
velmi hezké, ale...
S. Kuchovský
25.11.12 03:47
...Jo,...
šakal
25.11.12 06:20
...
Daniel John
26.11.12 12:00
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od VYŠEHRAD atelier