Salk Institute for Biological Studies

Salk Institute for Biological Studies
Adresa: 10010 North Torrey Pines Road, La Jolla, USA
Realizace:1959-67


Požádal jsem Barragana, aby přišel do La Jolly, aby mi pomohl při výběru rostlin pro zahradu Salkových laboratoří. Když do toho prostoru vstoupil, šel k betonovým zdem a dotýkal se jich a tak k nim vyjadřoval svůj láskyplný vztah. Když se pak díval přes prostranství směrem k moři, řekl: "Do tohoto prostoru bych nedal žádný strom, ani stéblo trávy. Ten by měl zůstat kamenným náměstím a ne za- hradou". Podíval jsem se na dr. Salka a on na mne a oba jsme věděli, že v podstatě je to správně. Když cítil náš souhlas, radostně poznamenal: "když z toho uděláte dlážděný prostor, získáte fasádu - a tou bude obloha".

Lou K.
Architektura nemá žádnou přítomnost. Práce je přinášením obětí do Svatyně. Cesty života odhalují přirozenost Člověka tím, že v jedinečnostech vyvolávají síly anticipace, obnovují touhu být, vyjádřit se. Práce se vykonává uprostřed pobízejících zvuků průmyslu a když prach sedne, ozvěna ticha pyramidy dává slunci jeho stín.
Lou K.
Čtrnáct dní před tebou přivedli lidi od Gehryho nějakého Sizu - taky z Evropy. Nejsem architektka a tak jsem se od něj nechala poučit. On prostě věděl, co proč a jak je.
průvodkyně Ian Mullin k Petru Šmídkovi
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Louis I. Kahn