Prázdninový dům v jižním Burgenlandu

Prázdninový dům v jižním Burgenlandu
Projekt prázdninového domu v jižním Burgenlandu představuje jasně tvarovaný objem dokonale zapadající svou jednoduchostí a homogenním vzhledem do svého okolí. Víkendový dům počítá se začleněním vinného sklepa a později s produkcí vína. Objem domu vychází z tzv. Kellerstöckel (vinného domu) typického pro oblast jižního Burgenlandu.
Ve sklepě se nachází místnosti ke skladování a výrobě vína; v horní části se nachází obytné prostory. Sklep tvoří masivní železobetonová konstrukce, naopak přízemí a horních poschodích představuje lehká dřevěná stavba. Odhalené dřevěné konstrukční prvky nezobrazují pouze svoji statickou funkci, ale plní také součást výtvarného návrhu. Protiváhou k dřevěnému konstrukčnímu materiálu jsou odhalené plochy z pohledového betonu a oceli. Materiály jsou záměrně použity ve své přirozené podobě: v kombinaci vytváří homogenní prostředí. Poněvadž dům zůstává v zimních měsících nevyužitý, vznikl plášť z modřínových latí, který dům na zimu zcela uzavře. Přes zimu tak dům představuje decentní sochařský objekt umístěný v krajině.
Okenice byly navrženy tak, aby při zavření splynuly s fasádou. Svislé laťování dřevěných okenic rovněž splývá s celkovým pláštěm domu. V letě okenice brání přehřívání: v otevřené poloze tvoří krytý přístřešek a v zavřené zastiňují interiér. Ostré hrany domu jsou docíleny měděnými nárožními plechy. Tvar terasy, která je rovněž z modřínového dřeva, tvoří svým obrysem jakýsi stín domu. Při navrhování venkovního prostoru byl plášť domu upřednostněn nad ostatní aspekty.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Schody nad kuchyňskou linkou
jiří knot
01.11.12 09:43
zobrazit všechny komentáře