Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Maggie's Centre Glasgow

Autor: OMA | Rem Koolhaas
Adresa: 10 Dumbarton Road, Glasgow, Velká Británie | mapa
Náklady: 3 500 000 Euro Realizace: 2010
Užitná plocha: 534 m²

S myšlienkou vybudovania podporných centier pre onkologických pacientov a ich príbuzných prišla Maggie Keswick Jencks, manželka amerického teoretika architektúry Charlesa Jencksa. Prvé centrum bolo postavené v Edinburgu v roku 1996, rok po smrti zakladateľky projektu, ktorá chorobe podľahla. Maggie Centre v Glasgowe je posledným prírastkom do tejto rodiny, zároveň druhým v Glasgowe. Spoločnosť prominentných architektov bola obohatená o príspevok, azda v sučastnosti najpovolanejšieho architekta Rema Koolhaasa. Architekta spájalo osobne pristelstvo s Maggie Keswick Jencks, čím projekt nadobudol osobnejší charakter.

Maggie Centre sa nachádza v areáli nemocnice Gartnavel Hospital. Aj keď je to projekt Removej spoločnosti OMA, jeho líderkou bola architektka Ellen van Loonová. Parkové úpravy navrhla dcéra zakladateľky projektu Maggie's Founder krajinárska architektka Lily Jencks.

Projekt tvorí do kruhu sporiadana dynamická kompozícia kubusov s vnútorným dvorom zoskupených v jednopodlažnej budove. Jednotlivé kubusy sa líšia funkčnou náplňou. Kancelária, kuchyňka s jedálňou a knižnica sú po obvode doplnené väčšími, či menšími spoločenskými miestnosťami pre osobné rozhovory, stretnutia a meditáciu.  Koncept predstavuje polaritu vnútorného a vonkajšieho prostredia. Vnútorný dvor slúži ako útočisko a ochrana pred vonkajším svetom, ktorý ako je zrejme z návrhu  (veľkorozmerné otvorené plochy smerom do exteriéru) nie je voči vonkajším podnetom uzavretý. Scenéria parkovej zelene okolo budovy vytvára dynamickú a stále sa meniacu exteriérovú fasádu. Využívanie prírodného potenciálu, ako aj stavby malej mierky nie sú pre spoločnosť OMA prioritné. Výsledok je však v tomto prípade pozoruhodný.

Projekt je sviežim spestrením sterilne pôsobiacich interiérov nemocníc. Technokratickosť použitia betónu a skla je zjemnená drevenými obkladmi stropov a interierov spoločenských miestnosti z dielne miestnych remeselníkov. Projekt bol čiastočne finančne podporený charitatívnym projektom Moon-Walk, organizácie Walk the Walk z Edinburgu.
Pohľad Pohľad Pohľad Pohľad Pohľad Pohľad Pohľad Pohľad Axonometria Axonometria Pôdorys Rez Rez
Autor: Rastislav Udžan, 25.01.13
Návštěvnost: 38517 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.