Rodinný dům v Radvanicích

Rodinný dům v Radvanicích
Pozemek pro stavbu se nachází ve slezské části severomoravské metropole v území, které je již téměř úplně využito pro rodinné domy. Jelikož zde výstavba probíhá postupně již řadu desetiletí, je parcela v příjemném, klidném a zabydleném prostředí, kde jsou vzrostlé stromy a na ulicích si hrají děti. Parcelu ze západu a jihu lemuje místní komunikace, z jihu navíc stromořadí bříz, které vytváří na pozemku přirozené stínění. Dům je zasazen do severozápadního rohu parcely čímž byla maximálně využita prostorná travnatá zahrada.
Hmotově je stavba rozdělena na dva základní celky. Dominantní je denní část s obývacím pokojem a kuchyní. Tato hmota je zastřešena šikmou střechou, která šípovitě vybíhá směrem na terasu a do zahrady a s pomocí velkého rohového okna se otevírá slunečnímu světlu. Tvar střechy je zkopírován v interiéru, kde šikmý, pozvolna se zvedající a do zahrady ubíhající podhled vytváří velmi velkorysý vnitřní prostor. Celá hmota je zvenku obložena vertikálním dřevěným obkladem, který ještě více zdůrazňuje její dominanci. V druhé hmotě jsou umístěny ložnice, dětské pokoje a zázemí domu. Tato hmota proto vymezuje odpočinkovou část domu a tomu byl přizpůsoben i její formální vzhled. Je nenápadná a jakoby v pozadí. K tomu byla zvolena i poměrně nenápadná světlešedá barva fasády. Pro větší pocit klidu je pro každy pokoj vytvořen soukromý koutek uskočením hmoty. Ještě více se tak podtrhuje dominance obývacího pokoje.
Okna do domu jsou navržena tak, aby ze západního příjezdu a ze severu, kde dům sousedí s dalším rodinným domem, bylo otvorů co nejméně a naopak jsou prosklené plochy v hojné míře využívány jižním směrem do zahrady. Výrazné pásové rohové okno v obývacím pokoji dovoluje západnímu slunci pronikat do interiéru a vytváří tak velice příjemné světelné podmínky.
Vnitřní dispozice je řešena funkčně tak, že nejblíže ke vstupu do domu je umístěn obývací pokoj, ložnice a dětské pokoje jsou umístěny dále. Je tak docíleno soukromí, kdy se případné návštěvy nikdy nedostanou do privátních částí domu. Každá z ložnic má na přání klienta svou vlastní menší šatnu. Zajímavým prvkem v interiéru je osvětlení chodby. Ta prochází prostředkem domu a nebylo ji proto možné osvětlit klasickými okny. Byly použity světlovody umístěné ve střeše v řadě čímž se vytváří příjemný rytmický prvek. Světlovody navíc dávají chodbě až překvapivě velké množství přírodního světla.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zdařilá stavba ...
Slavomír Kuchovský
25.10.12 09:59
velice fajn
Lamik
26.10.12 03:42
Pěkné
Jura_Jurax
20.03.15 11:15
světlo
aldar
21.03.15 10:53
kuchyně
digy
25.03.15 10:52
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Master Design s.r.o.