Crystal brick house

Crystal brick house
Adresa: Bunkyo, Tokio, Japonsko
Realizace:2004


Křišťálová cihla
Dům je situován v poklidné obytné tokijské čtvrti Bunkyo. Jedná se o významné rozšíření stávajícího domu. Nová třípodlažní ocelová konstrukce se připojuje k původní architektuře dřevěného domu. Hlavním klientovým přáním bylo vytvořit dvě samostatně fungující domácnosti, které by poskytly dostatek životního prostoru rodičům v prvním patře a mladým manželům v horních podlažích. Rozjasněný a slunný interiér naplněný dostatkem světla je vytvořen ze skleněných blokům tvořících obvodový plášť, při jehož navrhování spolupracoval ateliér Tekuto se místními stavebními inženýry a univerzitami. Výsledkem je nový konstrukční systém skládající se ze skleněných bloků.

Zdivo
Jedním z nejdůležitějších prvků architektonického výzkumu bylo “zdivo“. To znázorňuje architekturu, která nemá žádnou hierarchickou vazbu k dalším jednotlivým prvkům i celému objektu. Zaměřili jsme se na to, vytvořit rozličnou architekturu, jejíž kvality (hloubka a hustota) mohou být ovlivňovány vrstvením zcela neutrálního a obyčejného stavebního prvku, jakým je skleněný blok. Použitím jednoduché skleněné tvárnice o stejné průhlednosti se nám podařilo rozdělit funkce povrchů do tří druhů: průhledná vrstva poskytující výhledy, polotransparentní vrstva, která umožňuje vědomé vnímání světla, a neprůsvitné vrstvy zdůrazňující pevné hranice. To nám umožnilo využít skleněné tvárnice doposud nemyslitelným způsobem.

Šance na setkání
Podtitul této stavby vychází ze slavné věty surrealistického básníka Lautréamonta. Podařilo se nám dosáhnout neočekávaných setkání moderního stavebního materiálu jakož i dialog ocelového trámu vystupujícího ze skleněného zdiva. Domníváme se, že tomto projekt odhaluje zcela nový potenciál moderní architektury.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Atelier Tekuto