Zastřešení římských vykopávek v Cartageně

Zastřešení římských vykopávek v Cartageně
Autoři:Atxu Amann, Andrés Cánovas, Nicolás Maruri
Adresa: Cale de la Aurora, Cartagena, Španělsko
Investor:Cartagena Puerto de Culturas
Projekt:10.2008 – 07.2009
Realizace:09.2010 – 11.2011
Zastavěná plocha:1847 m2
Plocha pozemku:2036 m2
Náklady:977 719 Euro


Budova je v podstatě kryt chránící vykopávky z období vlády Římanů (termální lázně, fórum, Dóm). Jedná se o archeologické naleziště Molinete Park ve španělské Cartageně. Toto zastřešení se chová jako další historický monument Cartageny, jehož hlavním úkolem je architektonické sladění velmi odlišné architektury z období Římanů, přes baroko až po současnost. Jedná se o spojovací prvek mezi velmi různorodými stavebními elementy města. Jsou tu budovy různých velikostí, tvarů, struktury a materiálů.
Hlavním cílem práce bylo respektovat nalezené archeologické vykopávky pomocí střešní konstrukce o velkém rozpětí, které by nevyžadovalo velké množství podpor. Nové zastřešení sjednocuje všechny vykopávky do jednoho plynulého prostoru, což umožňuje nerušenou prohlídku celého archeologického naleziště. Část návrhu řeší i oplocení celého areálu.
Projekt se snaží také o dojem lehkosti konstrukce, která umožňuje přirozené oslunění. Vnitřní vrstva je z modulárního systému vícevrstvých průsvitných polykarbonátových fólií. Vnější vrstva z perforovaného plechu zaručuje prostup světla a vytváří jednotný vnější vzhled.
Celý komplex disponuje i vyvýšenou rampou, která vede souběžně s ulicí a je odtud přístupná pro handicapované návštěvníky. Jedná se o velmi lehkou konstrukci zavěšenou na ocelových nosnících.
Projekt se tváří jako skleněná krabice s částečně viditelnou konstrukcí, kde návštěvnická trasa umožňuje pohled na vykopávky až z třímetrové výšky.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Temperaturas Extremas Arquitectos