Sanatorium Dr. Peták

Sanatorium Dr. Peták
Všeobecná snaha posledních desetiletí vytvářet prostředí ve Františkových Lázních ještě více "lázeňštější" je natolik urputná, že provokuje k hledání postoje zbaveného předsudků, k vlastnímu vyjádření uvolněnosti a elegance současnými prostředky.
Sanatorium Dr. Petáka v sobě koncentruje všechny podstatné funkční komponenty typologie lázeňského města: ubytování, stravování a balneoterapii. Stěžejním tématem domu je maximální vazba na prostředí zahrady a parku.
Pozemek je situován na jižním okraji parku, který obklopuje klasicistní jádro města. Měřítko sousedních zemědělských usedlostí v uskupení chebského dvora tu kontrastuje s drobnou strukturou vilových domků z éry art deca.
Dvoupodlažní, částečně podsklepená stavba s ka- pacitou 42 lůžek je řešena jako ocelový vyzdívaný skelet. Půdorys o rozměrech 47 x 9,2 m vymezuje hlavní objem založený v rašelině. Z něj jsou vykonzolována křídla v 1.NP. Skelet umožnil zkoordinovat různé prostorové moduly nad sebou - modul hotelových pokojů ve 2. NP s modulem kuchyně, jídelny, recepce, balneoprovozu a bezbariérových pokojů v 1. NP a s modulem servisních prostorů v suterénu.
Těžištěm sanatoria je léčebná část. Kolem jejího středu - rehabilitačního bazénu s mořskou vodou - jsou soustředěny suché a mokré terapie vybíhající na prosklených konzolách do zahrady a parku. Specifické procedury, jako rašelinné zábaly, skotské střiky a ordinace lékaře, jsou uzavřeny do pevných vyzděných bloků. Kolem nich proudí domem mezi zástěnami z tónovaného skla a paravány v jemných pastelových barvách prostor z parku do zahrady.
Volba konstrukce, dispoziční řešení i výběr materiálů jsou podřízeny maximální úspoře prostoru (sendvičové zateplené panely, bezrámové prosklení), respektive úspoře nákladů ve složitých podmínkách. Formální střídmost a racionální koncept není jen dobovým způsobem vyjadřování, ale je i způsobem, jakým stavba sanatoria komunikuje se silnou klasicistní tradicí Františkových Lázní.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
studené
Natalie Tůmová
13.02.06 02:12
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od A69 - architekti