Přestavba rodinného domu v Ostravě

Přestavba rodinného domu v Ostravě
Spolupráce:Jakub Červenka, Daniel Holík, Martin Rosa
Adresa: Čermákova ul., Zábřeh, Ostrava, Česká republika
Realizace:2012


Stavebník zakoupil samostatně stojící rodinný dům na velmi malém rohovém pozemku v jedné z klidných ostravských rezidenčních čtvrtí. Původní mírně ambivalentní záměr dům výrazně "zmodernizovat" a přitom zachovat co nejvíce původního obvodového zdiva se začal hroutit spolu s tím, jak se nečekaně rozpadaly staré nekvalitně provedené stěny. Prakticky z domu zbyl pouze suterén, který však předurčil dispoziční řešení nové horní stavby.
Malá čtvercová parcela a čtvercový půdorys původního domu, který jsme respektovali i při přestavbě, nás vedly k návrhu jednoduchého domu ve tvaru krychle se čtvercovými okny různých velikostí, jejichž umístění na fasádě vychází z vnitřní dispozice domu. Záměr pracovat s elementárními tvary se propsal i do detailů v interiéru.
Přízemí domu sestává z hlavního obytného prostoru, jehož společenská a jídelní části jsou vzájemně odděleny centrálním krbovým pilířem. V patře domu, které je s přízemím částečně opticky propojeno, se nachází jeho klidová část. Nad jednou čtvrtinou domu vznikla střešní nástavba, z níž je výstup na střešní terasu.
Vedle domu se nachází dvě parkovací stání krytá střechou z pohledového betonu, která je vynášena dvěma subtilními železobetonovými pilíři a dvěma dvojicemi sloupů a jeden její roh tvoří dramaticky působící konzolu. 
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
fajn ...
Lamik
18.10.12 08:13
farba
Pol
18.10.12 11:02
uliční průčelí
Dan Šeda
18.10.12 01:18
budu oponovat
Eva Heroldová
15.12.12 04:50
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Kamil Mrva Architects