Revitalizace funkcionalistické vily v Praze - Podolí

Revitalizace funkcionalistické vily v Praze - Podolí
Výtvarná díla:Mgr.A. Pavla Gregorová - Šípová
Generální projektant: BBD s.r.o.
Realizace:2010-12
Zastavěná plocha:279 m2
Plocha pozemku:949 m2


Rekonstruovaná a dostavovaná funkcionalistická vila byla vyprojektována v roce 1933 architektem Bíbou a jako termín dokončení objektu je uváděn rok 1935. Jedná se o dispozičně i architektonicky kvalitní stavbu, umístěnou na hraně jihozápadního svahu, v převážně vilové čtvrti nacházející se na jihovýchodním okraji Podolí. Vizuálně významnou součástí fasád bylo mohutné popnutí přísavníkem tříčetným.
Úpravy vychází z požadavků majitelů s ohledem na dochované dispoziční řešení a zejména na minimalizaci zásahů do pohledově exponovaných částí objektu.
 V původní části suterénu se nachází šatna, kterou se projde do malé haly a na schodiště, dále technické zázemí objektu, sklad, domácí práce (sem ústí shoz prádla ze všech pater) a sauna s tělocvičnou, v části dostavované garáž.
Na úrovni přízemí je hlavní obytný prostor - vstupní hala s vestavěnou šatnou, řešenou jako interiérový nábytkový blok, která navazuje na spojitý prostor obytný – kuchyně, jídelna, obývací pokoj. Dále se zde nachází nezbytné sociální zázemí. Dostavěno je zádveří a rozšíření obytného prostoru směrem do zahrady. Interiér je propojen s terasou umístěnou na střeše garáže v suterénu.
V patře se nachází ložnicová část vily – dva dětské pokoje s koupelnou v jihozápadní části půdorysu a ložnice rodičů s koupelnou a šatnou na východním rohu objektu.
V ustupující střešní části objektu, komunikující s rozlehlou terasou, je umístěn pokoj pro hosty s koupelnou, toaletou a kuchyňkou.
Všechna podlaží objektu jsou bezbariérově propojena výtahem.
Návrh je koncipován tak, aby respektoval stávající rozvržení okenních otvorů, původní objekt byl repasován do prvorepublikové podoby a nově přidané části jsou uvažovány jako jasně odlišitelné novotvary, evidentně vyjadřující dobu svého vzniku. Tomu odpovídá i materiálové řešení přidaných částí – sklo (s výtvarně zpracovaným motivem lístků přísavníku ve dvou variantách průhlednosti – „záclona a závěs“), bílý kov, betonové stěrky, pískovcové obklady (materiál a provedení vychází z dochovaného torza schodiště), sklo textilní sun screeny (stíní jihozápadní prosklení obytného prostoru a podstatné části terasy a zároveň nebrání atraktivním výhledům).
Nově přidané objemy tvoří přístavba zádveří a závětří (krytého skleněnou deskou) směrem do ulice a v zahradní fasádě garáž na úrovni suterénu a s ní hmotově související rozšíření obytného prostoru včetně prostorné terasy v přízemí.
Zahradní úpravy doplňuje venkovní bazén a travertinová dlažba.
Zatím nejsou ještě zcela dokončeny interiery a zejména se těšíme, až opětovně vysazený přísavník dokončí naši práci.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
výtah
Dalibor Černý
11.10.12 02:45
osvětlení
presso
11.10.12 09:06
...jen malá poznámka...
s.j.k.
26.11.12 01:21
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Atelier 6, s.r.o.