Týden v sobě

Týden v sobě
Adresa: Náměstí Přemysla Otakara II., České Budějovice, Česká republika
Investor:Michal Škoda / Dům umění České Budějovice
Realizace:6.9. – 7.10. 2012
Užitná plocha:6 m2


Na čekané
Na hlavním náměstí Českých Budějovic vznikl na jeden měsíc minimální dům-posed.  Objekt  je  na vysokých nohách, aby neomezoval každodenní život při zemi a zároveň nabízel svým obyvatelům dostatek soukromí. V tomto prostoru s podlahovou plochou 6,25m² se během měsíční výstavy vystřídá několik zajímavých osobností, urbanizovaných myslivců.  Jsou pány svého času a prostoru. K dispozici mají všechny nezbytnosti potřebné k pohodlnému bydlení. Městský posed navazuje na linku naší dosavadní architektonické tvorby, která startuje díky projektům malých měřítek, cílených na maximální efektivitu využití životního prostoru. Efektivita nejsou jen čísla zastavěných ploch, ale přidaná hodnota prožitků a nálad, které dům svému obyvateli nabízí.

Ani vězení, ani laboratoř
Projekt není experiment, výsledkem nemá být vědecký poznatek. Dům má lidem nabídnout novou zkušenost z obývání minimálního prostoru, nový zážitek uvnitř města. Je zprostředkovatelem nových prožitků a vjemů jak pro své obyvatele, tak pro lidi procházející kolem. Návrh domu je uzpůsoben tak, aby obyvatelům nabídl maximální možné pohodlí v mezích daných minimálními rozměry.

Pozorovatel městské krajiny
Prostorová sterilita vytrhává obyvatele domu z běžnosti uspořádáním prostoru a věcí. Zjednodušuje přechod z běžného polobdělého vnímání světa do plné bdělosti, napomáhá uvědomění si sebe sama ve vztahu k obklopujícímu prostoru a věcem. Uzavřením do malého, ale promyšleného prostoru mohou jeho obyvatelé získat velkou svobodu.  Samota umožňuje soustředění a posouvá myšlení obyvatele domu za hranice běžného vnímání.
Objekt prolamuje panenství staletí konzervovaného prostoru uprostřed náměstí a usměrňuje myšlenky svých obyvatel. Je posedem v lese lidí, chatou na skále vydlážděného náměstí.
Jsem urbanizovaný myslivec v posedu na číhané. Příjemně se nudím nicneděláním jako na chatě. Mám čas

Galerie
Městský posed je doprovodným projektem k autorské výstavě architektonického studia Mjölk architekti. Uvnitř galerie, která se nachází na náměstí nedaleko posedu vystavují architekti kromě několika projektů také vlastní studio. Po dobu trvání výstavy přesunuli svojí kancelář včetně veškerého vybavení z  250 kilometrů vzdáleného Liberce. Návštěvník galerie tak má  možnost nahlédnout pod pokličku práce ateliéru Mjölk. Architekti vám rádi uvaří kávu, poklábosí, nebo nabídnou své služby.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Krása
Kateřina Skalíková
04.10.12 06:55
myslivec bez zbraně, doufám:-)
Zuzana Froňková
04.10.12 08:02
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od mjölk architekti