Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Opavě

Autor: WMA architects | Adam Weczerek, Martin Materna
Spolupráce: Jan Lefner
Adresa: Polní, Opava, Česká republika | mapa
Investor: Martin a Žaneta Kernovi
Náklady: 3 500 000 CZK Realizace: 2011-12
Užitná plocha: 187 m² Zastavěná plocha: 138 m²
Plocha pozemku: 746 m² Obestavěný prostor: 903 m³

Stavba rodinného domu se nachází ve městě Opava. Lokalita leží východně od centra města, v blízkosti řeky Opavy a přímo sousedící s městským náhonem. Pozemek je rovinatý, nachází se v ulici Polní. Jedná se o proluku mezi dvěmi bytovými domy. Okolní zástavba je různorodá, nekompaktní. Objevují se zde jednopatrové rodinné domy, průmyslové přízemní i vícepatrové objekty a vícepatrové bytové domy.
Stavební pozemek je lichoběžníkového tvaru, v proluce o šířce cca 14 metrů, do ulice otočen jižním směrem, rozložen severně k náhonu, o délce cca 55 metrů.

Hmotově respektujeme okolní, přímo navazující zástavbu, a to stejnou výškou atiky.  Lapidární kubus je ve skutečnosti tvořen přízemní větší hmotou, která je v patře ustoupena jak ze severní, tak z jižní strany. Z jižní, uliční strany, ustupuje hmota a doplňuje ji dřevěná pergola, která slouží k odstínění jižního slunce a vytvoření bariéry před výhledem do průmyslové zóny. Ze severní strany ustupuje hmota proto, aby se na zahradu dostalo více slunce, aby hmota domu nestínila zahradě. Ze západní strany dům přímo navazuje na sousední objekt. z východní strany má dům odstup 3,5 metrů od sousedního objektu, tak aby byl možný průjezd směrem do zahrady. Tento odstup je z uliční strany vyplněn bránou. Prostor slouží jako parkovací stání pro automobily.
Objekt je přístupný branou do průjezdu, dále pak do zádveří. Ze zádveří je přístupná obslužná chodba. Z té je přístupná šatna, technická místnost s wc, sklad, schodiště do 2NP, kuchyně s jídelním koutem a obývací pokoj.
Ve 2. podlaží jsou dva pokoje orientovány jižním směrem s malou terasou, cloněnou dřevěnou pergolou, dále ložnice rodičů a koupelna.
Konstrukčně se jedná o nepodslepený, zděný dvojtrakt. zdivo je ze systému porotherm 24, s tepelnou izolací z polystyrenu. Stropy jsou skládané porotherm. Hlavní hmota objektu je z bílé omítky, pergola a vjezdová vrata je obložena přírodními modřínovými prkny. Okna jsou tmavě šedá. Střecha je plochá.
Dům je vytápěn tepelným čerpadlem vzduch-voda. Dům má elektricky ovládané venkovní rolety doplněny o zabezpečovací systém.
Projekt
Fotograf
Jiří Ernest
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 24.09.12
Návštěvnost: 51849 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
sympatickej dům david macháček 27.09.12 10:28
radovy dum na archiwebu Martin Stepanek 02.10.12 10:10
Sokl Petr Vicherka 22.09.13 13:50
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.