Dům ulita

Dům ulita
Rodinný dům se nachází uprostřed zástavby volně stojících rodinných domků na rohu dvou ulic. Koncept vychází z předobrazu spirály, která se v přírodě nachází např. v ulitě. Funkční řešení není založeno na typologii moderny. Architekt myslel na to, jak lidé skutečně žijí v různých situacích: osaměle, s přáteli, v utrpení či radosti, ráno a večer…
Návrh a realizace vycházely z témat každodenního života dnů všedních i svátečních, ze života posvátného i světského. Tvar a materiál v domě jsou úzce spojeny. Střed domu vytváří „kosmický“ dojem, pohyb denního světla, rytmus dne a roku, pachy a materiály… Hlavním cílem byla jednoduchost a pohoda. Podle architektova názoru je hlavní charakteristikou architektury pohodlí, přirozenost a samozřejmost rostoucí z jednoduchosti. V tradiční architektuře lze nalézt přírodní materiály, řemeslné práce a moudrost přicházející ze životní zkušenosti. Z tohoto prostředí architekt čerpal inspiraci, i když v dnešní době je svým způsobem v rozporu s akademickou tradicí a teorií. Vstup je umístěn pod převislou částí prvního patra. V přízemí je umístěna obytná část s prostornou kuchyní.
Celý vnitřní prostor je volný, bez příček a stěn. Jediný prvek, který současně odděluje část přízemí určeného pro soukromí od prosklené/výstavní části přízemí je místnost WC, umístěná uprostřed prostoru. V přízemí se také nachází krytý prostor pro parkování a pokoj pro hosty s terasou a sociálním zařízení se samostatným vstupem. Kuchyni dominují kamna, která jsou uprostřed dispozice. Točitými schody se dostáváme do prvního patra. Podél schodiště se nachází  stupňovitý prostor využívaný jako odkládací prostor nebo místo pro odpočinek. V patře je klidová část s prostornou terasou, solitérním sprchovým koutem a umývadlem.
Prostor přízemí je velmi uhlazený a materiálově a barevně sladěný. Překvapivý je solitérní sprchový kout v patře, který je orientován přímo do ulice.
Hlavní konstrukce i povrchy domu jsou netypické pro tuto oblast. Základní konstrukci tvoří dřevěné stěny, podlaha a střecha, která je tvořena 180 kusy prefabrikátů, které se vinou kolem centrálního betonového pilíře a jsou částečně vyztuženy ocelovými konstrukcemi. Vnější povrch domu je pokryt modřínovým šindelem z ruského Krasnojarska a vnitřní povrch je z tradičních tenkých finských osikových šindelů. Základy a podlahy v přízemí jsou z leštěného betonu s vloženými modrými skly. Stavba byla od začátku do konce stavěna prostřednictvím tradiční ruční práce. Návrh a realizace domu představovala asi 5500-6000 hodin. Náklady na dům nepřesahují průměrnou úroveň.

1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
KISS
jm couffin
11.10.12 04:48
zobrazit všechny komentáře