Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Dům v dunách

Autor: PM-ARQ | Luis Cabral Pereira Miguel
Adresa: Grândola, Portugalsko
Realizace: 2008


Casa Monte na Comporta v portugalské Grândole je dům, který zapadá do svého okolního prostředí, jako by tam stál od nepaměti. Daří se mu vypadat velmi svěže, nově a velkolepě. Zvlněný tvar domu se vyjímá v jemně skloněných písečných dunách a jeho tvrdý a hranatý půdorys skvěle kontrastuje s kulatými tvary okolních stromů. Barevné a materiálové řešení fasády je odrazem okolí, šedý beton zaniká v moři písku, dřevěné rámy posuvných skleněných ploch jsou v dialogu s okolními stromy.  Světlo a stín se stávají hlavními hráči. Po celé roční období stavba působí harmonickým klidem.
Dům působí díky svému zevnějšku jako bunkr nebo protiletecký kryt. Struktura pohledového betonu je uplatněna v exteriéru i interiéru budovy. Ačkoli se to tak může zdát, že tento dům byl vestavěný do existujících dun, opak je pravdou.
Luis Pereira Miguel a lisabonský tým Pereira Miguel Arquitectos nechali postavit duny tak, aby mohl být dům umístěn pod nimi. Pereira Miguel je firma zabývající se architekturou a interiéry, komerčními i obytnými, která spolupracuje s odborníky z Portugalska i celého světa. Soulad mezi přírodou a domy, okolím a stavbou je očividný v mnoha stavbách firmy, ale nikde není tak výrazný jako v tomto domě. Dvě Barchanské duny ve tvaru půlměsíce byly vytvořeny, aby skryly dům i cestu. Může se zdát, že soužití písku, domu a větru zde potrvá navěky. Již nyní tento dům trochu připomíná starověkou jeskyni a po letech působení větru a povětrnostní činnosti bude tento nádech ještě výraznější. Vlivem stálého působení přírodních sil se bude pohled na budovu rok od roku harmonicky vyvíjet.
Kdybychom se mohli podívat na půdorys domu z ptačí perspektivy, uvědomili bychom si, že jednopatrový dům se skládá ze čtyř mírně šikmých ramen. Každému rameni je dána odlišná funkce. I když po celém obvodu stavby jsou navrženy dveře pro pocit splynutí s přírodou a také pro účinné větrání a chlazení, hlavní vstup nalezneme uprostřed mezi dvěma rozevírajícími se rameny. V jednom rameni je kuchyň a hlavní ložnice se šatnou a koupelnou, v druhém tři ložnice, kde každá ložnice má svoji šatnu a sociální zázemí, ve třetím rameni je dílna s garáží a čtvrté rameno je využito pro velkoprostorovou obývací místnost.
Většina oken je orientována na jih, aby mohly být v zimě využity energetické zisky plynoucí ze slunečního záření. Největší okno z obývací místnosti je chráněno betonovou deskou, která zastiňuje místnost během léta. Plavecký bazén je na jižní straně, aby podporoval v letě chlazení vzduchem.
Kvůli specifickému klimatu, v létě průměrné teploty mezi 22 – 30ºC, byly navrženy silné a těžké zdi. Váha zdí temperuje teplé a chladné cykly. Střecha objektu je pokryta pískem a rostlinami, aby pomáhala udržovat stálou vnitřní teplotu dosaženou pomocí přírodní zemské tepelné setrvačnosti.

Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Marcela Čábelková Nahorniaková, 05.10.12
Návštěvnost: 39193 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.