Rekonstrukce a dostavba víceúčelové atletické tělocvičny

areál Tyršova stadionu v Opavě

Rekonstrukce a dostavba víceúčelové atletické tělocvičny
Spolupráce:Kateřina Immrová, Tomáš Jung, Petr Kaňák, Petr Kosárek
Adresa: Boženy Němcové, Opava, Česká republika
Investor:Statutární město Opava
Realizace:2011
Užitná plocha:2244 m2
Náklady:40 000 000 CZK


Stará tělocvična (součást městského atletického stadionu v Opavě, nyní Tyršův stadion) z dob normalizačního socialismu, postavená počátkem 60. let v akci Z, byla připravena na demolici. Investor, město Opava, v rámci programu podpory sportu a kultury, přišel se zadáním regenerace této tělocvičny. Práce se ujal ateliér QARTA architektura, jehož nespornou výhodou při realizaci byl fakt, že ateliér místo důvěrně zná, má ve městě pobočku a tvůrci tedy mohli denně dohlížet na realizaci svého návrhu.
Budova byla typickou normalizační tělocvičnou, byla sice poplatná své době, ale na její kvalitě se podepsala výstavba v akci Z.  +10 / -10 cm nebyla žádná míra a při inspekci původního stavu jsme nalézali velké množství překvapení, jak tepelně izolačních, tak i statických a o programu využitelnosti dispozice raději ani nemluvím“, říká architekt David Wittassek z ateliéru QARTA architektura a pokračuje: „Audit všech konstrukčních nedostatků a chyb v původní využitelnosti tělocvičny nám dal jasnou linii návrhu nového prostoru pro atlety, zejména pro jejich zimní přípravu“.
Jiří Řezák, architekt a spolumajitel dodává: „Využitelnost a naplnění aktivitami byl jedním z hlavních cílů rekonstrukce, nicméně důležitá byla také ekonomičnost, tedy provozní náklady budovy a náklady na realizaci. Původní rozpočet jsme nepřekročili ani o korunu. Rovněž díky důvěře investora v naši práci, se nám podařilo realizovat budovu tělocvičny, která svými parametry snese srovnání s projekty podobného rozsahu ve světě.
Tělocvična obsahuje zajímavosti jako například krytou běžeckou dráhu 60m, doskočiště pro skok daleký, výškově splňuje parametry pro skok o tyči, univerzální povrch, který umožňuje i využitelnost pro míčové hry. Ovšem prioritně je tělocvična určená pro atlety, povrch je tedy v takovém standardu, aby umožňoval běh a chůzi v tretrách. Dalším vybavením je zázemí pro lukostřelbu, posilovna a místnost pro judo s povrchem tatami.
Budova je navržena tak, aby byla přirozenou branou atletů při jejich vstupu na stadion. Při vstupu do tělocvičny jsou atleti intuitivně navedeni do dělených šaten s kompletním zázemím a poté si mohou vybrat mezi tréninkem v tělocvičně, nebo tzv. „bránou borců“ vstoupí na Tyršův stadión. Ve vstupu na stadión je rovněž umístěna nářaďovna.
Budova je opticky tvořena 3 kvádry, z toho jeden, který je součástí kryté běžecké dráhy, zdánlivě levituje ve vzduchu. Vzdušná ocelová konstrukce, která jej vynáší, připomíná „hru mikádo“. Fasáda přízemní budovy je zpestřena asymetrickou hrou převážně vertikálních oken. Tyto vertikály jsou dále rozvedeny do vzoru obložení fasády.
Atletika je sport který spojuje tělesnou kondici s duševní čistotou,“ říká architekt David Wittassek a spoluautor a kolega Jiří Řezák jej doplňuje: „Tuto čistotu jsme chtěli promítnout do designu budovy. Navazujeme na modernu 60. let, ale kvalitativně, ekonomicky i funkčně jsme ji posunuli do současnosti. Chceme, aby tato tělocvična, při minimálních nákladech na údržbu, sloužila i dalším generacím sportovců a atletů města Opavy.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od QARTA ARCHITEKTURA s.r.o.