Proměna obývacího pokoje v rodinném domě

Proměna obývacího pokoje v rodinném domě
Stav obývacího pokoje z 80. let byl zcela nevyhovující. Bylo zde spoustu nevyužitého prostoru díky nesprávně umístěnému vstupu na terasu, chyběly zde úložné prostory a krb na dřevo se již dlouhá léta nevyužíval. Proto se klienti rozhodli pro radikální a kompletní proměnu obývacího pokoje. Měnilo se vše od podlahy, radiátorů, nábytku, osvětlení, interiérových dveří až po změnu velikosti oken. Právě úprava oken a dveří na terasu, se kterou obytný prostor sousedí, pomohla lepšímu využití obývacího pokoje tak, aby vyhovoval současným nárokům klientů.
Jeden z původních vstupů na terasu se zazdil. Do vzniklého koutu se umístil pracovní stůl s policemi, pro který v domě nebyl vhodný prostor. Okno vedle pracovního stolu se zmenšilo tak, aby po jedné straně mohly být umístěny vestavěné úložné skříně. Jejich úchytky byly zvoleny velmi nenápadné a zapuštěné, aby skříně zbytečně nepoutaly pozornost a více plnily funkci barevného protipólu tmavé, kamenné stěny, která je hlavním motivem místnosti. Takto nenápadným způsobem se zvětšily úložné prostory, kterých ani v rodinném domě není nikdy dost. Z důvodu stísněnosti kuchyně, která ještě na svou rekonstrukci teprve čeká, byla nerezová lednice umístěna co nejblíže kuchyni a zakomponována do řady vestavěných skříní.
Okno nad původní pohovkou se zvětšilo na francouzské s posuvným křídlem. Vznikl pohodlnější vstup na přilehlou terasu a přímo z pohovky je krásný výhled do zeleně.
Nepoužívaný krb uprostřed místnosti se odstranil a vznikla tak nika na atypický nábytek s policovou částí a s prosklenou částí. Tyto prvky interiér oživují a díky vhodně zvolenému materiálu více zateplují. Zbylý nábytek je kombinací moderního a antik stylu. Ten se vyskytuje jako konferenční stolek a jako dekorace v podobě lampy a koberce.
Již zmiňovaným hlavním motivem obývacího pokoje je TV stěna, která je obložena pravým kamenem. Do této stěny byly před obložením vytvořeny niky pro zapuštěnou TV obrazovku a audio. Při práci byla nutná přesnost a šikovnost řemeslníků.
Aby se opticky prostor rozdělil, snížil se nad pohovkou SDK podhled a umístily se zde zapuštěné bodovky. Na zbylém stropě byly osazeny přisazená světla. Díky rozdělení světelných okruhů si mohou obyvatelé dopřát různé světelné atmosféry podle momentální nálady.
Barevnost interiéru byla odvozena od kamenné stěny, která se majitelům líbila na první pohled. Objevují se v ní jak černé tak i šedé odstíny. Podlaha byla vybrána ve středně světlém a teplém odstínu hnědé. Těmto nejvíce použitým barvám v místnosti se podřizovalo zbylé barevné ladění. Radiátory se barevně sladily s vestavěnou skříní, naopak pracovní stůl a vestavěný nábytek do niky se ladil k odstínu podlahy. Pohovka je v teplé, světle šedé barvě a důležitým aspektem při její koupi byla pohodlnost. Klienti také měli požadavek na místo pro občasné přespání příležitostné návštěvy. Nechtěli však pohovku rozkládací a tak se tento požadavek vyřešil pohodlnou lenoškou s polohovacím záhlavím a zápatím.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Premena priam Kafkovská
Lamik
14.09.12 10:04
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Eva Bradáčová