Květinářství Rosebud

Květinářství Rosebud
Adresa: Gorkého 4, Brno, Česká republika
Investor:Markéta Střechová
Projekt:05.2012
Realizace:07.2012
Užitná plocha:35 m2


© Barbora Ponešová
"Dílna nebo showroom? Art nebo kýč? Disco nebo punk? Amélie z Montmartru nebo Matrix? Všechno z toho! Holčičárna!“

Rosebud je známé brněnské květinářství, provozované Markétou Střechovou. Od svého založení v roce 2010 se profiluje jako místo, kde se s květinami pracuje jinak než je běžně zvykem a kde vznikají svěží kreace přesahující hranice floristiky do umění a designu, často se značnou nadsázkou. Dva roky po otevření původního krámku se Markéta rozhodla využít příležitost vzniklou uzavřením sousední prodejny potravin a přesunout Rosebud přes zeď, do většího. Její nabídku na návrh nového interiéru jsme přijali s nadšením.

Základem se stala úprava podlahy a stropu. Na původní „tlačenkovou“ dlažbu byla aplikována epoxidová stěrka. Byly provedeny nové omítky a jedna ze zdí, vyzděná z nekvalitních dutinkových tvárnic byla opatřena OSB předstěnou s rastrem konzol pro možnost proměnlivé prezentace zboží. Dále se v interiéru objevila rozměrná černá tabule - fyzický odkaz k webu Rosebud, založeném na estetice psacího písma, a mobilní prodejní pult. Pro ostatní nábytek byl pouze vymezen prostor a bylo počítáno s tím, že se zde objeví starožitné kusy z původního obchodu.

Kromě obligátního vyřešení provozu, materiálů a barev obsahovalo zadání požadavek na prvek, který by výrazně poutal pozornost a zároveň charakterizoval způsob Markétiny práce, něco, co by se zákazníkovi  vrylo do paměti a z nákupu květin udělalo ještě nezapomenutelnější zážitek. Tímto prvkem se stala umělá krajina či nebe, plocha ze stovky tisíc stébel, vlnící se trávník nad hlavami návštěvníků. Říkáme mu  neparametrický gravitační podhled a jde o ručně tvarovaný element z plastových brček, zavěšených v pletivu neseném ocelovými lanky. Celá tato plocha je navíc seshora podsvícená a zejména k večeru vytváří značně psychedelický efekt.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
OSB - tady radši NE...
Miroslav Ričovský
06.09.12 08:09
osb
Jitka Doleželová
06.09.12 02:17
OSB-proč ne?
Petr Tůma
08.09.12 11:53
OSB tady ne
ferdos
08.09.12 08:49
??
vga
08.09.12 10:54
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Archanti