Bytový dům Kiral

Bytový dům Kiral
Adresa: Mexico City, Mexiko
Realizace:2011
Užitná plocha:2000 m2


Název KIRAL (jako chirální se označuje takový objekt, který není totožný se svým zrcadlovým obrazem, nemá střed ani rovinu symetrie, avšak může mít rotační osu symetrie) označuje charakter residenční budovy navržené ateliérem ARQMOV  Workshop. Projekt se nachází v Colonia Juárez v Mexico City, několik bloků od známé třídy Paseo de la Reforma, která je v nejdůležitějším a nejlidnatějším městě Mexika kulturním a turistickým místem.
Pro navržení optického klamu pohybu byly pro autory návrhu inspirací kinetika spolu s Op Artem. Mexická populace zažívá neustálý a neřízený růst a tato budova na tento fenomén reaguje a odráží dynamiku města.
Vzájemnou souhrou geometrických forem bylo dosaženo dynamického vzhledu, a to především na hlavní fasádě, která poutá pozornost kolemjdoucích. Vodorovné a svislé linie balkónů vytváří dokonale modulovanou síť, kterou člověk vnímá jako trojrozměrnou. Ta se skládá z překrývajících se kulovitých tvarů, které se spojují a jinde zase rozpojují, čímž dochází k efektu “pohyblivé fasády”. Fasáda se hýbe pokaždé jinak, záleží na úhlu pohledu diváka a na hře světla a stínu v průběhu dne. Hýbe se stejně jako samotné město.
Celkem 17 apartmánů je navrženo kolem společného dvora, který umožňuje přirozené osvětlení a ventilaci vnitřních prostor. Projekt doplňuje tělocvična a střešní zahrada. Dispozice návrhu vychází z logických principů organizace prostoru. Jedno a dvoupodlažní byty jsou navrženy včetně balkónů, které tvoří již zmíněný jedinečný charakter budovy. Každý apartmán disponuje soukromými vnitřními i vnějšími prostory a zároveň mohou obyvatelé využívat i společné prostory budovy.
0 komentářů
přidat komentář