Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Ekonomická škola Murska Sobota
Ekonomska šola Murska Sobota

Autor: Rok Benda, Primož Hočevar, Mitja Zorc
Adresa: Noršinska ulica 13, Murska Sobota, Slovinsko | mapa
Web: www.ekonomskasolams.si
Investor: Ministerstvo vzdělání a sportu Slovinské republiky
Náklady: 10 000 000 Euro Projekt: 2004-07
Realizace: 2006-07 Užitná plocha: 9360 m²
Zastavěná plocha: 5870 m² Plocha pozemku: 28670 m²

Střední ekonomická škola se nachází v Murské Sobotě, dvacetitisícovém městě v Panonské nížině na samém východě Slovinska. Zdejší oblast se potýká se slabší ekonomikou než ve zbytku země, což se místní úřady i státní instituce pokouší změnit řadou opatření, mezi něž patří také investice do vzdělanosti. Škola leží na předměstí, a přestože jí společnost dělají nákupní zóny a průmyslové areály, tak stále dokáže těžit z výhody blízkosti lesů a luk. Školní areál je koncipován jako jednolitá protáhlá hmota meandrující podél celého pozemku. Vlastní budova skládá ze tří vzájemně propletených provozů s rozdílnými funkcemi. Vstupní část obsahuje hlavní univerzitní sál, přednáškové místnosti a knihovnu. Prostřední část, která slouží střední škole, má samostatný vstup a obsahuje víceúčelový sál, menší přednáškové místnosti, šatny, jídelnu a administrativní zázemí. V poslední části se nachází sportovní hala s několika dalšími cvičebnami. Každá část je uspořádána kolem dvoupodlažní schodišťové haly. V hlavním křídle je umístěna řada učeben a učitelských kabinetů. Meandrovitý tvar zároveň definuje venkovní prostory sloužící jako autobusová zastávka, park, zahrada, odpočinková zóna a atletický ovál. Celá budova je zvenku obložena tmavě šedým režným zdivem, čímž se chtěla jasně vymezit vůči pestrobarevným fasádám sousední nákupní zóny a současně poskytnout neutrální pozadí při venkovních školních aktivitách. Cihelný obklad zároveň vytváří odkaz na zdejší keramickou a hrnčířskou tradici. Rozdělení velkého objemu školy do menších částí společně s využitím drobného keramického obkladu napomohlo ke zmírnění celkového dopadu a zlidštění měřítka stavby. Dlouhé pásy oken napomáhají k lepšímu provázání interiéru s vnějším prostředím a zároveň rámují výhledy do okolní krajiny. Interiér, který tvoří nedílnou součást projektu, je v porovnání s tmavým zdrženlivým zevnějškem daleko jasnější a barevný. Dostatečně prosvětlené místnosti rámují okna s panoramatickými výhledy. Různobarevné schéma dveří, obkladových panelů i nábytku napomáhá k lepší orientaci uvnitř školy. Kvůli nízkému rozpočtu byly použity běžně dostupné stavební prvky s jednoduchými detaily. Různobarevnost však celému projektu přidala na pocitu výjimečnosti s jedinečnými prostorovými zážitky.
Autor: Petr Šmídek, 17.08.12
Návštěvnost: 34664 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.