Beauty Centrum, Hévíz

Beauty Centrum, Hévíz
Stejně jako lidská kůže reaguje na sluneční svit, rozdíly teplot nebo stárnutí, tak i Beauty salón na západě Maďarska stále mění svou fasádu. Stavba o 3000m² je situována v lázeňském městě Hévíz, které leží při břehu největšího termálního jezera v Evropě. Po staletí do tohoto mírně radioaktivního jezera, bohatého na sloučeniny síry a unikátní bakterie, přicházeli především starší lidé, aby si zde léčili revmatismus a problémy s klouby a svaly. Nynějsí lázně jsou populární prázdninovou destinací a to i v zimě, kdy voda zůstává příjemně teplá.

Živost fasády navržené ZSK Architekty se projevuje třemi způsoby. Za prvé, velká část fasády bude zarostlá popínavými rostlinami, jejiž listy budou růst, měnit barvu, padat a znovu se objeví během roku. Za druhé, odraz slunečního světla od velké prosklené fasády mění vzhled budovy během dne. Za třetí, během večera, rozdílné funkce (kavárna, wellness centrum, zubní ordinace) vpouští život do různých částí budovy, což je vidět velkoformátovými okny.

Navíc jsou bílá/světle zelená skla fasády, potištěná drobným vertikálním vzorem vodní lilie, během večera osvětlena lineárním dynamickým LED systémem, který kontrastuje s teplejším žlutým světlem z interiéru. Tato rozmanitost barevného zasklení je reminiscencí na kolekci lahviček od parfému, čímž vyjadřuje funkci budovy. Až popínavé rostliny dorostou do celé výšky budovy do hry světel se zapojí i nepřímo osvětlená ocelová vodící lanka.
Emiel Lamers - A10
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Moc pěkné
Radovan Chehabi
27.03.13 02:10
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ZSK Architects