Rodinný dům Dunaújváros

Rodinný dům Dunaújváros
Dunaújváros je malá obec uprostřed Maďarska. Bývalo zde centrum maďarského ocelářského průmyslu. I přes redukci vysokých pecí město stále prosperuje díky industriální tradici a rozvoji služeb.
Dům se nachází v nově vzniklém rezidenčním předměstí. Jedná se o klasickou suburbii tvořenou bezpočtem domů všech barev. Okolní novostavby bez elegance nemohly přinést mnoho podnětů. Ty ale přišly z historie místa. Kdysi zde stávaly statky s bíleným režným zdivem a taškovou krytinou.
Návrh nové budovy se snaží vytvořit propojení mezi tradicí původních zemědělských stavení a průmyslové architektury z nedávné historie města. Cihelná zeď – typická jak pro tradiční stodoly, tak pro továrny – a bílená fasáda připomíná starý statek a detail pozinkovaných posuvných stínících prvků těží ze znalostí místních dělníků.
Další z klíčových myšlenek tohoto střídmého domu je udržitelnost. Zelená střecha, předsazené opětovně použité režné zdivo kryjící masivní stěny, posuvné stínění, pojistné přitápění biomasou s cirkulačním systémem s horkou vodou a střešní trubicové kolektory – to vše pomáhá naplnit ideu energetické rovnováhy.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ZSK Architects