Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům Polabí

Autor: caraa.cz s.r.o. | Martina Buřičová, Štěpán Kubíček
Spolupráce: Lukáš Bruthans, Gabriela Pojerová, Jiří Kolomazník
Výtvarná díla: Ivan Komárek
Adresa: Česká republika
Projekt: 2009 Realizace: 2011
Užitná plocha: 244 m² Zastavěná plocha: 173 m²
Plocha pozemku: 2217 m² Obestavěný prostor: 1109 m³

Zadání
Zadáním klienta byla novostavba rodinného domu pro tři generace, využívající jeden objekt poskytující zástupci každé generace dostatek soukromí. Podmínkou byl nízkoenergetický standard a venkovní bazén.
Stavební pozemek se nachází v klidné lokalitě malé obce v Polabí. Severní hranu rovinné parcely tvoří borový les, jižní hranu obslužná komunikace.

Architektonické řešení
Navržený rodinný dům respektuje svým měřítkem a tvaroslovím urbanistické souvislosti a odkazuje na tradiční historickou venkovskou zástavbu a typologii dané obce. Urbanistickou strukturu této obce tvoří tzv. „ulicová ves“, která vznikla během tzv. „Raabizace“ za panování Marie Terezie ve druhé polovině osmnáctého století. Jedná se o přízemní, obdélníkové objekty drobnějšího měřítka se sedlovou střechou se štíty do obecní ulice.
Vzhledem k poměrně rozsáhlému dispozičnímu zadání a nutnosti dodržet drobné měřítko stavby je rodinný dům kompozičně rozdělen do dvou rovnoběžných obdélníkových objektů zastřešených sedlovou střechou, propojených mostkem v podkroví a doplněných výraznými vikýři. Rozdělení objektu na dvě křídla vyhovuje provozním (vícegenerační dům se samostatnými obytnými jednotkami), prostorovým (omezená zastavitelná plocha parcely) a kompozičním (urbanistické a světelně-technické vztahy) důvodům.  Celá stavba je nepodsklepená, přízemní s obytným podkrovím. Architektonické, materiálové a barevné řešení využívá současné prostředky a materiály, celek je snahou o současnou regionalistickou architekturu.
Podstatnou součástí stavby jsou výtvarná díla – grafiky použité na zábradlí a vstupní bráně, které zpracoval přímo na zadání akad. malíř Ivan Komárek.

Dispoziční řešení
Vstupní prostor závětří je umístěn mezi objekty a je zastřešen spojovacím mostkem.
Menší objekt slouží jako dvě samostatné, oddělené v obou patrech umístěné obytné jednotky rozdílné velikosti. Na menší křídlo navazuje kryté parkovací stání se skladem a dílnou.
Ve větším objektu je v severní polovině velkorysý hlavní obytný prostor vertikálně otevřený až do konstrukce krovu. V přízemí je dále hostinský pokoj a technologické a sociální zázemí. Celé patro – podkroví většího křídla slouží jako klidové místnosti ložnice se zázemím.
Navazující venkovní paluba na západní fasádě domu vytváří meziprostor mezi venkovním do terénu zapuštěným bazénem, zahradou a hlavním obytným interiérem.
Projekt
Fotograf
Andrea Thiel Lhotáková
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 09.08.12
Návštěvnost: 48669 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.