Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     

Sběrna železného odpadu
Zbiranje jeklenega odpadka

Autor: Dekleva Gregorič arhitekti | Aljoša Dekleva, Tina Gregorič
Spolupráce: Lea Kovič
Adresa: Velika Pristava 23, Neverke, Pivka, Slovinsko | mapa
Web: www.odpadpivka.si
Investor: Andrej Dolenc, Odpad d.o.o.
Projekt: 2005 Realizace: 11.2007

Sejde z očí, sejde z mysli. V případě odpadků to platí dvojnásob. Obecně se spílá, že architektura degradovala na předmět každodenní spotřeby. Architekti dnes navrhují kozí chlévy nebo přístřešky pro popelnice. Díky častějšímu setkávání s architekturou na nejrůznějších místech se stane nedílnou součástí našeho života a o to více ji budeme vyžadovat. V případě recyklačního dvora v Pivce od lublaňské dvojice Dekleva Gregorič se můžeme alespoň dozvědět, kde naše odpadky jednou skončí.
Provozovatel sběrny železného odpadu na okraji Pivky je po celou dobu své činnosti obklopen hromadami šrotu a těžkou technickou, že si ani nedovedl představit svoje sídlo jinak než těžkého železa. V lesích okolí Pivky se na rozlehlém pozemku každodenně roztřídí tuny kovového materiálu určeného k recyklaci. Nově navržený správní objekt se nachází na okraji velkého sběrného dvora a tvoří jen nepatrný zlomek z celého území. Objekt je složen ze dvou stejně velkých objemů: zvýšené administrativní části zabalené do kovového pláště a servisní budovy z pohledového betonu. Největší výzvou bylo vystihnout provoz a fungování recyklačního dvora, který se architekti pokusili obsáhnout velkou betonovou plošinou s jedinou dělící stěnou, na níž visí administrativa a servisní křídlo. Umístění betonové plošiny muselo vyžadovat co nejmenší zemní práce a přitom zohledňovat okolní životní prostředí. Sběrný dvůr rovněž vyžadoval netradiční vybavení v podobě váhy příchozího odpadu. Zároveň se počítalo se snadnou recyklací samotného objektu po skončení jeho životnosti. V kontrastu s celkově hrubým prostředím se architektům podařilo do projektu zakomponovat i několik poetických detailů jako je směrování výhledů či dynamicky se měnící 'krajina železných kopců' za betonovou zdí.
Autor: Petr Šmídek, 03.08.12
Návštěvnost: 35927 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.