Dočasná modulární školka Ajda

Dočasná modulární školka Ajda
V malém Slovinském městečku poblíž hranic s Rakouskem se musely školky vypořádat s náhlým zvýšením počtu malých dětí. Původní záměr byl rozšířit stávající školky novými přístavbami. To byl však plán na delší dobu. V té době tedy úřady přistoupily k efektivnímu řešení použitím ISO kontejnerů, jejichž výhodou je rychlost a nízká cena.
Ajda byla dočasným přístavkem stávající školky ve městě Ravne na Koroškem. Za jediný den byly smontovány tři kontejnery a připevněny k jádru existující budovy. V těchto třech kontejnerech vznikla jedna velká třída pro 14 dětí. Nová přístavba vyrostla u vchodu do staré budovy a jako parazit využívala infrastrukturu stávající školky včetně šaten a hygienického zázemí.
Přestože šlo o dočasnou stavbu, její vzhled nezůstal bez zkrášlení. Výzdobou fasády byla pověřena umělecká skupina Kitsch-Nitsch, která pomocí barevných nálepek v duchu tradiční školní grafiky převlékla šedivé kontejnery do hravých a přátelských fasád, se kterými se dokáží ztotožnit nejen děti, ale i rodiče a zaměstnanci.
Na východní a západní fasádě musela výzdoba zohlednit okna, dveře a rámy konstrukce, zatímco jižní fasáda bez otvorů poskytla k pojednání celou svou plochu, takže zde vznikla veliká tvář, která zve děti blíž.
Po roce užívání již Ajda nebyla potřebná a kontejnery byly recyklovány. Její příklad však zůstává vzorem toho, že dočasnost a nízký rozpočet neomlouvají absenci dětsky přívětivého řešení.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Arhitektura Jure Kotnik