Rekonstrukce jako tvůrčí akt

Rekonstrukce jako tvůrčí akt
Zadání
Vytvoření moderního bytu k nastěhování v Praze, Holešovicích, z prostoru o rozloze 40 m², který pochází ze 70. let 19. století.



Designová zvláštnost projektu: Prolínání starého a nového
Setkávání dvou světů, starého a nového: využití již přítomných prvků, které se u nás jinak běžně mažou, a přidání prvků moderních: dřevěné dveře v kontrastu se stylovými ocelovými lampami, dveře pocházejí z Chefchaouenu, kovové lampy jsou vyrobené na zakázku a natřené jasnými barvami.
Obnažení původní struktury: cihly v obývacím pokoji a původní dřevěná podlaha, která by jindy skončila na smetišti. Dřevěné dveře jsou oškrábané na přírodní dřevo. Panty a kliky dveří a oken jsou odhalené a vyniká tak jejich autentičnost - tyto detaily vnášejí do celku závan minulosti.
Odhalení historických prvků: obnažený původní dveřní oblouk v cihlové stěně v obývacím pokoji je stopou po rozdělení původně většího bytu za éry komunismu. V projektu vyznačuje vstup do kuchyně a obývacího pokoje.
Nádech exotiky: dvířka šatny pocházejí z Maroka.

Prostor a prostup
Emoce a charakter prostoru: tvorba rozmanitých prostředí s použitím rozličných materiálů: cihly v koupelně jsou natřeny na bílo, chodba se strukturovanou zdí zvýrazněná tlumeným světlem v podlaze, čistý vzhled ložnice s průsvitnými bílými závěsy namísto zdi, které dodávají pocit soukromí i otevřenosti a lehkosti, obývací pokoj s obnaženými červenými cihlami, které působí industriálním dojmem a zároveň zachovávají původní strukturu domu a dodávají prostoru teplo.
Oddělení soukromých a veřejných prostor: ložnice je umístěna směrem do tichého dvora, obývací pokoj do ulice.
Větrání průvanem: chodba funguje jako komín mezi okny na obou stranách (jedním do dvora a dvěma do ulice).



Proporce, návaznost a rytmus
Rovnoměrně rozmístěné lampy v chodbě, zapuštěná podlahová světla namířená nahoru, rovnoměrně rozmístěná mezi závěsné lampy, které svítí dolů. Od vchodových dveří do obývacího pokoje tak vzniká tak dojem perspektivy. Barvy postupují od žluté k oranžové, červené, bílé, šedé a tmavě šedé jako duha, bílé světlo se odráží na různobarevném kovu. Zapuštěná světla zvýrazňují světlo a stín na zdi a vytvářejí dojem rytmu.

Závěr
Konečným výslekem je byt k nastěhování jako tvůrčí akt, jehož přidanou hodnotou je design ve znamení prolínání starého a nového. Rekonstrukce je moderní, a přitom zdůrazňuje a respektuje minulost bytu. Vyzdviháváním struktury vytváří dojem útulnosti, klidu, vzdušnosti a světla.


Spolupráce: Tomáš Severa, Martin Snítil
Text článku: Anu Kanniganti
Foto: Tomáš Severa
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
WAU!
Matej Farkaš
27.07.12 03:02
Ne...
Vendys
29.07.12 01:08
Nemyslím
Matej Farkaš
30.07.12 02:22
krásné!
Helena Sváčková
02.08.12 11:17
úložné prostory
cocainesocialism
02.08.12 01:07
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Geraldine Savary