Obytný soubor Razgledi Perovo

Samostojne hiše Perovo

Obytný soubor Razgledi Perovo
Adresa: Perovo, Kamnik, Slovinsko
Investor:SAVA IP d.o.o.

Realizace:2011
Užitná plocha:1760 m2
Ve městě Kamnik na úpatí Savinjských Alp v současnosti vzniká řada obytných resortů těžících z krásné přírodní scenérie s výhledem na druhou nejvyšší horu Slovinska. Obytný soubor od lublaňského páru Dekleva Gregorič představuje povedený příklad moderní zástavby, která rovněž reaguje na charakter původní zástavby. Autoři se při koncipování nového areálu na jižním okraji města potýkali se dvěma úkoly: především bylo důležité vytvořit pro budoucí obyvatele kvalitní životní prostředí, ale také pokusit se nově zcelit vzhled osady Perovo, kterou dosud představovala různorodá směsice rodinného bydlení.
Jejich návrh představují poměrně vysoké a jednoduše koncipované objekty s následujícím architektonickým uspořádáním: přízemí se chová jako podstavec, z něhož vyčnívají dvě příkré pultové střechy. Tento způsob horního zakončení obloženého dřevem a výraznou mírou definuje celkový výraz obytného souboru utvářeného dvěma řadami dvojdomků, přičemž hustota horních pater je snížená z důvodu lepšího výhledu na Kamnisko-Savinjských Alp. Přes poměrně hustou zástavbu rodinných domů zůstalo důležité zachování základního stupně soukromí v zahradách. Dřevěné zahradní terasy, které přímo sousedí s obývacím pokojem, jsou orientované tak, aby se obyvatelé dvojdomků během svého venkovního pobytu vzájemně nerušili.
Přestože na situaci domky vypadají téměř identicky, dalším z klíčových prvků návrhu byla variabilita dispozic, aby se půdorysné schéma mohlo dle přání klienta změnit. Všechny nosné zdi jsou tak umístěny po obvodu, čímž lze místnosti uvnitř v přízemí i horní patře libovolně upravovat.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ta podoba
Ladislav Rovinský
19.07.12 06:53
1 okno naviac, a je to :-)
Miroslav Ričovský
19.07.12 11:26
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Dekleva Gregorič arhitekti