Adaptace podkroví na byt

Adaptace podkroví na byt
Autor: Peter Kolár
Projekt:2009
Realizace:2010 - 2011
Užitná plocha:290 m2


Objekt adaptace byl původně užíván jako firemní kanceláře v podkroví pražského činžovnícho domu. Zadání nového majitele definovalo styl a směr rekonstrukce: vytvoření domácího prostoru vyššího standardu pro využití větší rodinou v minimalistickém duchu a zároveň útulné k bydlení. Kompletním využitím objemů 5. NP vznikl byt o rozloze 290m².
Technické řešení vychází z původního krovního systému s minimálním zasahováním do konstrukcí. Dispozice je zvolena na základě potřeb vícegenerační rodiny. Zahrnuje vstupní halu s vestavnými skříněmi, velký obývací prostor s integrovanou kuchyní, hlavní ložnici se šatnou, 4 pokoje s úložnými prostory, pracovnu, 3 koupelny, 2 wc, technickou místnost, prádelnu se šatnou, spíž, terasu, 3 odkládací prostory. Veškeré úpravy musely respektovat původní výšku hřebenu střechy, který je z důvodů umístění objektu v památkové zóně nezměněný. Hlavní důraz byl kladený na maximální provzdušnění obývacích prostor vzhledem k poměrně nízké konstrukční výšce, šikmosti střechy a odkrytého krovního systému. Inženýrské sítě, rozvody instalací a rozmístění střešních oken zčásti počítají s původním řešením, jinak se řídí novým stavem.
Nová dispozice vyžadovala minimální úpravu s ní spojenou. Tím víc bylo myšleno na tvarové řešení v detailech, projevující se v nikách, využitím dutin k instalaci truhlářských prvků (dětské pokoje), koupelen, šatny, atd. To se týká i instalaci osvětlení, kde žádost byla použít co nejméně závěsných svítidel, ale co nejvíce prosvětlit místnosti. K tomu slouží vestavné a lištové systémy, schované v konstrukcích ve vstupu, v kuchyňském prostoru, atd. Konstrukce jsou zejména sádrokartonové, podlahy dřevěné, z velkoplošných dubových prken. Pracovní deska v kuchyni je také z přírodního dubu tl.2cm, vrchní desky koupelnových sestav tvoří akrylát rausolid, nebo keramický monolit. Veškeré prvky a detaily truhlářské, kovotepecké a jiné jsou řešeny na míru v rámci funkčních prototypů.
Celkový technický stav konstrukce 5. NP byl zachovalý, v rámci realizace se provedlo její celkové posouzení z hlediska statického a provozního.
Stavební a interiérové úpravy, jejichž návrh tvoří součást tohoto projektu, se týkali těchto úkonů:
  • bourací práce a demontáž původních sdk příček
  • kompletní stavební práce (zděné a sdk konstrukce, instalace střešních oken, instalace izolací, obklady, malování)
  • kompletní elektroinstalace vč. koncových zařízení
  • instalace vytápění (kombinace podlahového a klasického) vč. koncových zařízení
  • zdravotechnické instalace (voda/kanalizace, koupelny, wc) vč. zařizovacích předmětů
  • instalace podlahy - podkladová a vrchní vrstva (dřevo, dlažba)
  • instalace dveří 1x vstupní bezpečností, dveří interiérových, 2x oken na terasu, dveří na terasu
  • komplet kuchyně vč. nábytku a elektrozařízení
  • vestavné skříně na míru dle projektu
  • další práce vyplývající ze stavebního prováděcího projektu
0 komentářů
přidat komentář