Dům - zahrada v Dolních Chabrech

Dům - zahrada v Dolních Chabrech
Spolupráce:Jan Kolář, MiroslavaTůmová, Karolina Kinclová
Adresa: Perštejnská, Dolní Chabry, Praha, Česká republika
Projekt:2007-10


V roce 2007 mě oslovil kamarád se svojí ženou s tím, že si koupili poměrně malý pozemek na okraji Prahy se stávajícím domem, kde by rádi vybudovali novou stavbu pro rodinné bydlení. Ne příliš velký pozemek v Dolních Chabrech je v současnosti zastavěn třemi objekty, které vymezují malou zahradu.



Stávající domy nevykazují výjimečné kvality a navíc jsou ve velmi špatném technickém stavu. Koncepcí celého návrhu je proto uvolnění pozemku pro novostavbu s větší zahradou. Architektonický návrh nové budovy vychází zhruba z objemu původní stavby se sedlovou střechou.



Novostavba tak navazuje na vesnický charakter Dolních Chaber a přejímá archetypální tvar rodinných domů, které se nachází v jeho bezprostředním okolí.



Koncepce stavby vychází ze záliby manželky klienta, jejímž přáním bylo obklopit se maximálně rostlinami. Vsazením menšího objektu do hmoty novostavby vzniká meziprostor, který slouží jako zimní zahrada. Obytný prostor lze se zimní zahradou úplně propojit posuvnými stěnami a vytvořit tak dům – zahradu. Obvodové stěny jsou díky tomu navrženy jako průsvitné – propouštějící světlo pro dobré klima rostlin i rodinného domu. Celý dům je uzavřen do sebe, respektive do vnitřní zimní zahrady, se kterou může úplně splynout. Na vnější plášť byly vyvinuty kompozitové průsvitné desky, zajišťující kromě nosné funkce, také tepelně – izolační vlastnosti stavby.



Zalamovaná fasáda, vycházející svým tvarem z ocelových štětovnic, se pro účel stavby vyvíjela zhruba rok a kromě statických testů splnila i tepelně-izolační vlastnosti a světelnou pohodu pro pěstování rostlin.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
domek
david s.
16.07.12 01:54
zajínavé
stanislav pech
19.07.12 07:29
super!
Szymon Rozwalka
26.07.12 11:31
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Šépka architekti