Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
La Vallée

Autor: 4A architekti | Leigh D'Agostino
Spoluautor: Mária Maninová
Spolupráce: Hana Sedláčková, Jana Valentová- Řehořová
Adresa: Dubová, Tuchoměřice, Česká republika | mapa
Realizace: 2009 Užitná plocha: 400 m²
Plocha pozemku: 1400 m²

Tuchoměřice rostou a tak se pomalu stávají předměstím Prahy. Křehkou rovnováhu mezi starým a novým zajišťují rekonstrukce stávajících historických staveb. Tradiční aktivity tuchoměřických obyvatel - zemědělství a práce v lomu jsou nyní nahrazovány dojížděním za prací do Prahy, ze které je i velký přísun majitelů budovaných nemovitostí. Proto je nová zástavba čistě obytná, realizovaná nově přicházejícím obyvatelstvem, což do vesnice přináší směs různých forem a stylů.

Investor koupil pozemek se záměrem vybudovat soubor větších rodinných vil. Jako první z nich byl realizován prototyp, který je určen pro jeho  rodinu.
Pozemek je svažitý se severní orientací. Od východu k západu se otevírá panoramatický výhled do tuchoměřického údolí. Jižní stranu chrání veřejně přístupný les. Tyto faktory jasně definovaly zastavovací plán a orientaci domů.

Navrhli jsme domy, které svojí hmotou a velikostí zachovaly venkovský ráz obce. Tvarově vychází z archetypální představy domu se sedlovou střechou, který je proveden v “moderních” materiálech s novou, současnou dispozicí. Celkové řešení je objemově čisté a jednoduché. Každý z domů je trochu originál, který však drží celkový koncept areálu a materiálů. Jednoduchý tvar "stodoly" reprezentuje klasický vesnický dům v moderním kontextu.

Zjistili jsme, že většínu domovních funkcí lze do "stodoly" velmi dobře uspořádat. V hlavní hmotě domu se ocitla velká rodinná kuchyň, všechny ložnice, koupelny a komunikační prostory. V podzemí se nachází garáž a  servisní prostory. Vyjímku tvoří obytný prostor, který vyžaduje velkorysejší proporce a otevřený výhled do údolí. Proto je navrženo jednopodlažní rozšíření domu s plochou střechou, které je kolmé na základní hmotu stodoly.

Užitý materiál je primárně těžký a přírodní. Povrchové materiály na žb nosné konstrukci reprezentují vesnický charakter s pocitem čisté modernosti. Exteriér kamenného obkladu (opuka je místním materiál), dřevěná okna, betonová taška atd. prostupuje do interiéru ve formě dřevěných podlah, velkoformátové břidlicové nebo keramické dlažbě, v hladké omítce…

Domy jsou plně napojeny na obecní infrastrukturu. Zdrojem tepla je plynový kotel s podlahovým vytápěním. Elektroinstalace je koncipována systémem "inteligentní dům".












Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 20.06.12
Návštěvnost: 73192 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
La Vallée, poznámka Slavomír Kuchovský 22.07.12 16:16
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.