La Vallée

La Vallée
Spoluautor: Mária Maninová
Spolupráce:Hana Sedláčková, Jana Valentová- Řehořová
Adresa: Dubová, Tuchoměřice, Česká republika
Realizace:2009
Užitná plocha:400 m2
Plocha pozemku:1400 m2


Tuchoměřice rostou a tak se pomalu stávají předměstím Prahy. Křehkou rovnováhu mezi starým a novým zajišťují rekonstrukce stávajících historických staveb. Tradiční aktivity tuchoměřických obyvatel - zemědělství a práce v lomu jsou nyní nahrazovány dojížděním za prací do Prahy, ze které je i velký přísun majitelů budovaných nemovitostí. Proto je nová zástavba čistě obytná, realizovaná nově přicházejícím obyvatelstvem, což do vesnice přináší směs různých forem a stylů.

Investor koupil pozemek se záměrem vybudovat soubor větších rodinných vil. Jako první z nich byl realizován prototyp, který je určen pro jeho  rodinu.
Pozemek je svažitý se severní orientací. Od východu k západu se otevírá panoramatický výhled do tuchoměřického údolí. Jižní stranu chrání veřejně přístupný les. Tyto faktory jasně definovaly zastavovací plán a orientaci domů.

Navrhli jsme domy, které svojí hmotou a velikostí zachovaly venkovský ráz obce. Tvarově vychází z archetypální představy domu se sedlovou střechou, který je proveden v “moderních” materiálech s novou, současnou dispozicí. Celkové řešení je objemově čisté a jednoduché. Každý z domů je trochu originál, který však drží celkový koncept areálu a materiálů. Jednoduchý tvar "stodoly" reprezentuje klasický vesnický dům v moderním kontextu.

Zjistili jsme, že většínu domovních funkcí lze do "stodoly" velmi dobře uspořádat. V hlavní hmotě domu se ocitla velká rodinná kuchyň, všechny ložnice, koupelny a komunikační prostory. V podzemí se nachází garáž a  servisní prostory. Vyjímku tvoří obytný prostor, který vyžaduje velkorysejší proporce a otevřený výhled do údolí. Proto je navrženo jednopodlažní rozšíření domu s plochou střechou, které je kolmé na základní hmotu stodoly.

Užitý materiál je primárně těžký a přírodní. Povrchové materiály na žb nosné konstrukci reprezentují vesnický charakter s pocitem čisté modernosti. Exteriér kamenného obkladu (opuka je místním materiál), dřevěná okna, betonová taška atd. prostupuje do interiéru ve formě dřevěných podlah, velkoformátové břidlicové nebo keramické dlažbě, v hladké omítce…

Domy jsou plně napojeny na obecní infrastrukturu. Zdrojem tepla je plynový kotel s podlahovým vytápěním. Elektroinstalace je koncipována systémem "inteligentní dům".
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
La Vallée, poznámka
Slavomír Kuchovský
22.07.12 04:11
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od 4A architekti, s.r.o.