Laserové centrum

Laser Zentrum Nord GmbH

Laserové centrum
Autor: blauraum
Adresa: Am Schleusengraben, Hamburk, Německo
Investor:Laser Zentrum Nord GmbH
Realizace:2010-12
Užitná plocha:4970 m2
Náklady:8 100 000 Euro


Německo se řadí mezi přední země v oblasti výzkumu laserových technologií. Na konci ledna bylo po dvouleté výstavbě dokončeno nedaleko zahrad Schleusegärten v hambruské čtvrti Bergedorf nové přenosové centrum společnosti Laserzentrum Nord GmbH, jehož autorem je místní architektonická kancelář blauraum ve spolupráci assmann beraten und plannen. Technologické přenosové centrum pro optiku a výrobní techniku je prvním z řady referenčních projektů, které mají vzniknout v rámci plánovaného areálu IBA Hamburg, a má se zároveň stát domovským objektem vědeckého praku Schleusengärten, kde bude prováděn výzkum optických technologií zaměřených na zvýšení kvality německých ocelových konstrukcí při současném snížení času potřebného na výrobu.
Inspirací pro technologické centrum o rozloze 4500m² byla přesnost a ostře řezané hrany prostřednictvím laserové technologie. Ze společné zalomené platformy vyrůstá trojice hmot podle druhu laserů uvnitř, přičemž velká část pozemku zůstala nezastavěná. Kromě laserových provozů se v budově nachází školící prostory, kanceláře a obří nádrž na dusík, který bývá z bezpečnostních důvodů umisťován většinou mimo objekty, ale v tomto případě se díky perforované fasádě podařilo cisterny začlenit do objemu stavby.
Transparentní hmota laserového centra již z dálky odhaluje svoji náplň. Ostře řezané tvary působí, jako by precizní tvar definoval laser. Plochy řezu jsou obloženy děrovaným žlutým plechem. Tato barva společně se světle šedou vytváří celkový výraz stavby. Ve všech částech, kde probíhá výzkum, je izolace překrytá žlutou fólií a prosvítá za děrovanou kovovou fasádou.
0 komentářů
přidat komentář