The Big Dig

The Big Dig
Adresa: Xian, Čína
Investor:Xi’An International Horticultural Exposition
Projekt:2010
Realizace:2011
Plocha pozemku:1002 m2


“If you keep digging, you’ll dig all the way to China“

Německý zahradně-architektonický ateliér Topotek 1 byl v roce 2010 osloven, aby vytvořil instalaci pro čínskou Xi’An International Horticultural Exposition. Na základě ve světě hojně rozšířené povídačky pro děti o prokopání se až do Číny přišlo studio s nápadem vytvořit v zemi ″nekonečnou″ díru, nabízející vizuální a zvukovou cestu na vzdálená místa planety. The Big Dig navrhl Martin Cano, jeden z hlavních tvůrců ateliéru, který pojímá zemi jako model a vtahuje tak návštěvníky zpátky do světů představ z jejich dětství, v nichž lze tajemnou dírou cestovat na druhý konec světa.

Základem deset metrů široké díry je konstrukce s betonovým pláštěm, která je stejně jako veškeré okolí pečlivě pokrytá umělým trávníkem. Je obehnána nízkou ohrádkou z tenkého skla. Díky ní návštěvníci nemohou chodit až na samotný okraj propasti, což jejich zvědavost a s ní spojenou představivost ještě umocňuje. Stávající stromy v okolí instalace byly zachovány a celý prostor tak působí zdánlivě nedotčeně. Aby díra ve tvaru megafonu ještě lépe evokovala představu potrubí, jímž lze navštívit vzdálená místa planety, je zde nasimulováno zvukové spojení s Argentinou, Švédskem, Německem a USA. Návštěvníci tak mohou z díry zaslechnout zvuky krav z argentinské pampy, stockholmského přístavu, berlínského náměstí, anebo obyvatele New Yorku spěchající na metro.

Skrze tuto díru může komunikovat svět s Čínou a Čína se světem. Návštěvníci jsou k ní přitahování téměř magnetickou zvědavostí, aby mohli nakouknout dovnitř a poslechnout si zprávu z jejího druhého konce. Občas je to také nutí vyslat do světa svůj hlas a chtějí zakřičet dovnitř. Tento projekt podtrhuje současnou specifickou roli Číny jako jakéhosi zesilovače kulturních trendů z celého světa. Byl oceněn prvními cenami v soutěžích ve Wolfsburg, Tiergarten nebo Eberswalde.
překlad: 4th-dim / Klára Stachová, Andrea Honejsková, Jakub Hepp
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Topotek 1