Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Rekonstrukce části dvojdomku v Praze Podolí

Autor: Valert Petrášek architekti
Autor původního domu: František Marek
Adresa: Podolí, Praha, Česká republika
Realizace: 2006

Urbanistické řešení
Rekonstruovaný objekt se nachází v klidné čtvrti se spoustou zeleně,  ve svažité lokalitě zastavěné v poválečném období identickými typovými dvojdomky od architekta Marka. Hlavním znakem jsou poměrně malé pozemky, což je vyváženo kvalitou prostředí celé čtvrti, která má velmi jednotný charakter a příjemné měřítko. Vzhledem ke svažitosti terénu není nouze o výhledy na protější stranu údolí, které nedaleko odtud ústí do kaňonu Vltavy.

Architektonické řešení
Stávající objekt - třípodlažní hmota, sestávající ze suterénu, který sloužil jako technické zázemí, přízemí a patro oddělené jednotky se samostatnými vstupy .  Poměrně malé vnitřní půdorysné rozměry (cca 4,5 x 10(12)m). Z pohledu dnešních nároků chybíl větší centrální prostor pro  setkávání rodiny.
Návrh dispozici zejména v denní části  v přízemí výrazně uvolňuje. Suterén se stal z části obytným, z části slouží dále jako technické zázemí. K celkovému prosvětlení a uvolnění dispozice přispívá i nové schodiště, které je maximálně propojeno s obytným prostorem, a v horním poschodí je osvětleno shora světlíkem.
Vnější plášť je opatřen omítkou na zateplení, dřevěnými okny, a černě natřenými zámečnickými prvky, sokl a venkovní přístupové schody jsou z pískovce. Zahradě nenápadně dominuje dřevěný přístupový chodníček, který je v její pobytové části zakončen dřevěnou terasou.

Dispoziční řešení
Částečně zobytněný suterén obsahuje pracovnu, pokoj hosta, koupelnu, sklad a prostor pro topnou aparaturu , vše přístupné ze schodišťové haly, která je přes tyto prostory druhotně osvětlena prosklenými dveřmi.
Přízemí vytváří kromě odděleného zádveří jeden spojitý prostor kuchyně, jídelny,  obýváku a schodiště. Na prostor navazuje lehký ocelový balkonek, orientovaný do obytné části zahrady. Prostor je osvětlen z jižní, západní a severní strany. Dostatečné prosvětlení umožňuje umístění obývákové části prostoru více k severní straně, z důvodu orientace ke klidové části zahrady a pěkného výhledu na protější svah. Kuchyně se tak ocitá v jižní části prostoru, kde  přiléhá ke vstupní zóně.
Horní patro zahrnuje dvě ložnice a koupelnu, přístupné ze schodišťové haly s  horním osvětlením.

Konstrukční řešení
Hlavní nosné konstrukce (stěny , stropy) zůstaly původní. Betonový strop nad suterénem odhalen a natřen na bílo, strop nad přízemín dřevěný trámový. Schodiště z přízemí do patra je nové, ocelové, zavěšené.

Interiér
Důraz na čistotu a  prosvětlenost, bílé stěny a dřevěné dubové podlahy, nenápadné detaily, odsazení některých svislých konstrukcí od stropu negativní spárou, bílé sokly  zapuštěné do úrovně omítky, jako doplněk černě natřená ocelová konstrukce schodiště - dominanta obytného prostoru.
















Projekt
Fotograf
Tomáš Rasl
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 22.04.12
Návštěvnost: 43263 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.