Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Polyfunkční dům HVB

Autor: Jan Jehlík Architektonická Kancelář | Jan Jehlík
Spoluautor: Pavel Černohouz
Adresa: Mírové náměstí 35a, Ústí nad Labem, Česká republika | mapa
Realizace: 2004 Užitná plocha: 1307 m²
Obestavěný prostor: 6100 m³

Parcela je umístěna na z hlediska celého města jedinečném místě. Jeho význam je dán polohou na ose Hrnčířské ulice a v průběhu Bílinské ulice, tedy na jakémsi „zlatém kříži“ nebo těžišti města. Tento fakt je posílen vztyčenou sochou sv. Antonína právě před dotčenou parcelou. Atmosféra je o to intenzivnější, že na tomto místě stály ještě do sedmdesátých let domy významné pro život i obraz města - dům se známou prodejnou skla a porcelánu „Hocke“ a dům se slavnou kavárnou „Falk“ na místě rodného domu malíře Rafaela Mengse. O charakteru celé bývalé uliční fronty dnes vypovídají dva sousední zachované domy. Návrh vychází z výše uvedených skutečností a snaží se je citlivě promítnout do architektury stavby. Tomu napomáhá i investorem navržené využití objektu a zvolená velikost investice. Je tím dáno místu odpovídající měřítko i charakter. Cílem architektonického návrhu bylo vytvořit klidný silný dům, který by potvrdil jedinečnost místa. Pro vytvoření takového účinu je zvoleno použití jednoduchých prostředků v kvalitních proporcích, detailech a materiálech. Mimořádný vztah navrženého domu k soše svatého Antonína je vyjádřen členěním fasády a měřítkem otvorů nekonkurujícím proporcím a tvarům skulptury. Důstojnost místa i domu je vyjádřena osovou kompozicí a klasickým traktováním fasády - „piano nobile“ se světlými obchodními prostory, střední část zpevňující celek a poslední patro řešené ve fasádě jako sloupová kulisa s odkazem například na štíty renesančních domů. Zadní část domu se od té přední významně liší. Je členěna již v samotných objemech a vytváří tak možnost reagovat na nevýraznou atmosféru prostoru před Okresním úřadem. Stavební čára je zde tvořena pouze zídkou vstupního prostoru do objektu doplněnou o konstrukce pro popínavou zeleň a keře. V dalších podlažích je stavební čára posunuta více do hloubky parcely a fasáda je dále členěna ozeleněnými terasami druhého patra a zimními zahradami třetího patra. Výrazným prvkem je věž vertikálních komunikací.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 07.02.12
Návštěvnost: 30706 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.