Památník písemnictví na Moravě

Stálá expozice v Benediktinském opatství Rajhrad

Památník písemnictví na Moravě
Realizace expozice:Studio Ulma s.r.o.
Investor:Muzeum Brněnska p.o.
Projekt:2005
Realizace:2005


Vzácné knihy byly vázány v kůži a ukládány do honosných, bezpečných schránek. Je dobré, když člověk o podstatné věci pečuje. Tato expozice popisuje historii písemnictví na Moravě, protože “Nahé jsou národy bez knih“. Tak zní její motto.
Naším úkolem bylo vytvořit exponátům důstojnou schránku, archu, starobylou knihovnu, do které se dá vstoupit. Uvnitř hledat a najít důležité momenty naší minulosti, naší paměti.
Do prázdného barokního prostoru je vložen objekt, který je nosičem expozice, světel a promítacích zařízení.
Návštěvník prochází objektem - „knihovnou“ v jejichž vnitřních stěnách jsou vitríny s exponáty. Vnitřní stěny a strop jsou prolamovány množstvím různých otvorů a světlíků vytvářejících přesahy ven. Vnější stěny objektu jsou tvořeny policemi z kartáčovaného, patinovaného dřeva s motivy knih. Na stěnu u vstupu je promítán program „Mapa Moravy“, na stěnu u východu pak program „Osobnosti“. Ve výklenku stěny sálu je umístěn počítač s dotekovou obrazovkou a programem „Listování“. Okna sálu jsou přistíněna netkanou textilií s potiskem.

Nosič expozice-„knihovna“ je dřevostavba tvořená nosnou fošnovou konstrukcí, vnějším a vnitřním pláštěm. Nosná konstrukce - svislé nosné stěny jsou tvořeny fošnami 50/100 mm kladenými po 600 mm na základový (vytyčovací hranol). Stropní konstrukce je tvořena fošnami 50/150 a latěmi 40/60 vynášejícími podhled. Na stropní konstrukci je osazeno osvětlení. Po střeše je zajištěn bezproblémový pohyb pomocí „lávek“ z OSB desek tl. 25 mm.
Vnitřní naložené stěny jsou tvořeny laťovými rámy opláštěnými 1 x OSB a 1 x SDK deskami tl. 10 mm. Vnější plášť je tvořen fošnami 30/150 mm z kartáčovaného patinovaného smrkového dřeva. Spodní část soklu knihovny je lehce odnímatelná kvůli instalaci a výměně zářivkových trubic. Do polic jsou vloženy motivy knih. Takto vytvořené prostory jsou využity k osazení elektrorozvaděčů a traf.
Povrch vnitřních stěn „knihovny“ je tvořen SDK deskami s povrchovou úpravou. Vnější plášť je z kartáčovaných, patinovaných OSB desek. Promítací čelní stěny barokního sálu jsou vyspraveny bílou štukovou omítkou.
Sál je osvětlen ze střechy „knihovny“ zářivkovými trubicemi a reflektory. Sokl je podsvětlen zářivkami. Vnitřní prostor „knihovny“ je osvětlen zářivkami a LED světlem z vitrín.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Proč?
Tomáš Adámek
13.04.12 06:25
suhlas
tomasgunis
15.04.12 09:28
trochou do mlýna
filip medek
17.04.12 11:27
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Architektonická kancelář Radko Květ