Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
HLEDEJ v sekci     
Informační centrum Přírodovědecké fakulty
Masarykovy univerzity v Brně

Autor: Architektonická kancelář Radko Květ | Radko Květ, Richard Mátl, Jiří Zrzavý
Spolupráce: Pavel Pijáček, Jarmila Kopečná, Šárka Medková, Martin Materna
Adresa: Kotlářská, Veveří, Brno, Česká republika | mapa
Investor: Masarykova univerzita v Brně
Náklady: 100 000 000 CZK Projekt: 2003 - 2004
Realizace: 2004 - 2005 Užitná plocha: 3800 m²
Zastavěná plocha: 1080 m² Obestavěný prostor: 17260 m³

Daná lokalita neumožňuje příliš mnoho prostoru pro urbanistické „výboje“. Klad z hlediska urbanistické koncepce (dá-li se o tom vůbec hovořit) vidíme v koexistenci zahrady a domu.

Vše ostatní je už věcí architektonického řešení, které by tento koncept podpořilo. Jedná se především o tyto architektonické prvky:
  • vytvoření adekvátního předprostoru domu a vstupu do zahrady se zázemím a zelení – meditativní a odpočinkový prostor
  • využití stávajících hmot budov do celkové harmonické kompozice
  • využití pevných stěn k „zelené fasádě“ z popínavých rostlin
  • využití transparentní fasády – severní strana – výhled do zeleně
  • vstupní „otevřená“ hala oddělující novostavbu s dostavbou stávajícího objektu auly, s průhledem do atria se stávajícím bukem.

Naší snahou bylo nejen funkční rozvržení požadovaných ploch, ale i co největší zapojení „venkovního interiéru“ – atria a venkovních ploch před budovou do dispozičního konceptu budovy informačního centra.

Dostavba Informačního centra MU navazuje na stávající budovy, které včleňuje v jeden celek. Objekt ze severu je  „obrazovka“ do Botanické zahrady, kam jsou směřovány všechny výhledy ze studoven. Severní fasáda je celoprosklenná a v ní se objevují plné hmoty schodiště a dvou zmiňovaných stávajících budov – aula a učebnová část při ulici Veveří. Právě požadavek na zachování auly a učebnové části vedl k volbě ocelové příhradové konstrukce, která stávající objekty přemosťuje a stává se tak výrazným prvkem budovy.
Plné části budou porostlé popínavými rostlinami. Uliční strana objektu je tvořena konzolou studovny a zrekonstruovaným pláštěm stávajícího objektu, před kterým je předsazena konstrukce opět na popínavou zeleň. Atrium příléhající k sousední objektu SPŠ strojnická stíněno stávajícím bukem a slouží jako tišší veřejné prostranství. Podstatou dispozičního řešení je bezkolizní koexistence uzavřených funkčních celků nově navrhovaného informační centra, stávajícího objektu učeben a auly.
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 05.04.12
Návštěvnost: 39307 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
...No-o!... šakal 06.04.12 11:18
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.