Dům nad bažinou

Dům nad bažinou
Spolupráce interiér:Jakub Šulc
Projekt:2010
Realizace:2011-12
Užitná plocha:170 m2


Rozlehlý pozemek s bažinou a krásným rozhledem do kraje Jizerských hor, včetně osvíceného investora nás naprosto učaroval a navrhli jsme společně dřevěný dům s vyhlídkou. Dům je využíván rekreačně jako velká rodinná chalupa, ve které mají především své soukromé útočiště nejstarší členové rodiny. V horách jsme bojovali vedle povětrnostních vlivů s CHKO Jizerské hory, který po vzájemných diskuzích nakonec schválil naši koncepci současné architektury horské chalupy čerpající z místního krajinného rázu i původní lidové architektury.

dům
Dřevěný dům je oblečen do deštění v tlumené šedozelené barvě, která se stejně jako šedá plechová střecha přirozeně ztrácí v okolních smrcích. Jednoduchý tvar domu-chalupy s vysokou sedlovou střechou se záměrně opakuje i v dlouhém vikýři vyhlídky, která vystupuje po dvou nohách ze střechy a natahuje se za sluncem a krásným výhledem do krajiny.
Dům má celkem tři vstupy, dva hlavní jsou umístěny ve štítové stěně, kde v zimě nedochází k mohutným závějím sněhu padajícího ze střechy. Jeden vstup je letní a druhý zimní, který ústí přímo na zasklenou verandu. Ta poskytuje potřebný prostor a závětří na oklepání sněhu, nebo přípravu lyžařské výbavy před výletem. Veranda s posuvným zasklením též v přechodných obdobích jara a podzimu doplňuje hlavní obytnou část, neboť ve slunných dnech poskytuje příjemné teplo a bezvětří. Třetí vstup je ryze utilitární a slouží jako letní vstup na pozemek nad chalupou, v zimě pak pro doplnění paliva z dřevníků umístěných na severní straně domu. I v případě velké vánice a sněhových závějí je tak dřevo vyskládané při stěně objektu pohotově dostupné.

interiér
Centrálním motivem vnitřní dispozice se stala kachlová kamna - hlavní požadavek investorů, která nejenže dokážou celý objekt tepelně zabezpečit, ale jsou také především hlavním společenským magnetem obytné části, jsou hřejivou lavicí, válendou anebo sporákem. Vnitřní prostory jsou logicky členěny na velké vstupní zádveří s návazností na technickou místnost a lyžárnu (zimní vstup), malou toaletu a dále pak přímo na velkou obytnou místnost. Tato místnost je opticky rozdělena na několik různých částí díky centrálnímu umístění kachlových kamen. Součástí obytné místnosti je též část kuchyně a ostrůvek v návaznosti na jídelní stůl. V celé ploše se směrem k jihu prostor otevírá skrz zasklenou verandu do krajiny. Nad jídelním stolem je otevřená galerie, která slouží jako výborný komunikační prvek mezi podlažími a zajišťuje také rovnoměrné šíření tepla z kamen. V západní části přízemí je zázemí nejstarších členů rodiny - ložnice, knihovna a sprcha s toaletou. Dřevěné nosné konstrukce procházejí skrz obě podlaží.  Dřevěné obklady stěn jsou v některých místech opatřeny bílou olejovou lazurou a prvky nosné konstrukce jsou ošetřeny bezbarvým voskem.

vyhlídka alias  "lebedín"
Podkroví nabízí velký prostor galerie otevřený do krovu s pracovním koutem, společnou šatnu a především místo pro odpočinek se síťovou houpačkou a vyhlídkou. Výjimečným prvkem v patře je právě vyhlídka - kukadlo, pro které jsme zavedli název "lebedín", neboť jeho hlavním účelem je lebedění si a povalování se při krásné vyhlídce do krajiny.  "Lebedín" je nový typologický prvek domu a v současné době ho jako terminus technicus zavádíme do dalších projektů.  Po jižní a západní straně jsou dvě totožné ložnice, vždy s vlastním hygienickým zázemím, které poskytují dostatečné soukromí v případě setkání celé rodiny, nebo přátel.

Dům nad bažinou byl postaven díky firmě Reno ve velmi dobrém čase a od roku 2012 se majitelé mohou těšit z jeho užívání. Obyvatelé z okolních chalup přijali nový dům bez nejmenších výtek a jejich názor: "že dům vypadá, jakoby zde stál odjakživa", je pro nás po všech úředních peripetiích nejlepším uznáním.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Daniel John
22.03.12 09:41
Skoda-pity,
takyarchitekt-alsoanarchitect
23.03.12 12:04
krása
Katerina Rettová
23.03.12 09:18
Velice pěkně,
Vích
23.03.12 11:44
zmiešané pocity
Lamik
29.03.12 10:37
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od A1Architects