Výstavní sál a radnice v Ulmu

Stadthaus in Ulm

Výstavní sál a radnice v Ulmu
Adresa: Münsterplatz 50, Ulm, Německo
Realizace:1986-92
Návrh je koncipován jako předláždění a doplnění centrálního náměstí v Münsteru. Půdorys domu je založen na devíti čtvercích, které jsou ze tří stran obklopeny kruhovou stěnou. Ta je pojednána řadou křížících se os a linií odvozených ze sousední katedrály, geometrie celého náměstí a okolních budov. Otevřený tvar na jihozápadním rohu náměstí na sebe upozorňuje na křižovatce Hirchstrasse vybízejí ke vstupu do náměstí. Vztah mezi stavbou a náměstím zprostředkovává řada malých venkovních prostorů se zarámovanými výhledy do náměstí.
Ve foyer se nachází městská turistická kancelář s prodejem vstupenek a hlavní schodiště s výtahem do přednáškového sálu v prvním podlaží a výstavních prostorů ve dvou nejvyšších patrech. V přízemí spojuje vstupní foyer s restaurací krytá lodžie/most. Z hlavního společenského sálu v prvním patře se nabízí výhledy přímo na katedrálu. Centrální hmotu složenou z devíti čtverců tvoří železobetonové kostka obložená přírodním kamenem a zakřivené omítané stěny restaurace.
Hmota budovy dotváří Münsterplatz. Rastr vydláždění náměstí je odvozen z katedrály. 'Parvis' před katedrálou byl ponechán bez městského mobiliáře a severozápadní okraj je osázen platany, čímž vzniklo intimnější měřítko před komerčními průčelí obchodů. Asymetricky umístěná kašna je třetím bodem konceptu spojujícího věž katedrály se středem nové budovy.
Richard Meier Architects 2 1985/1991, Rizzoli, New York 1991, s.181
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Richard Meier