Splice Garden

Splice Garden
Adresa: Nine Cambridge Center, Cambridge, USA
Investor:Whitehead Institute for Biomedical Research
Realizace:1986
Plocha pozemku:875 m2


Tato zahrada, nacházející se na střeše Whitehead Institute v Cambridge v Massachusetts, je odvážným dílem, které nechal vybudovat David Baltimore pro mikrobiologické výzkumné středisko. Nachází se na vrcholu devítipatrové budovy vybudované podle návrhu architektů Boston Goody Clancy Associates. Dříve temné a nehostinné místo se nyní stalo prostorem, který je možné využít jako venkovní odpočinkový salonek. Architektka Martha Schwartz chtěla svým návrhem vyjádřit vztah k práci, kterou zde ústav vykonává. Podle jejích slov se zahrada stala ‘varovným příběhem o nebezpečí, které skýtají genové mutace: možnost vytvořit monstrum‘.
Podlaha střešní zahrady je konstruovaná z betonových tvárnic, které nemohly být zatěžovány další vahou. Tyto specifické podmínky, včetně nízkého finančního limitu na realizaci, zcela vylučovaly možnost vysazení živých rostlin. Pocit zahrady však bylo možné navodit určitou symbolikou – existuje mnoho příkladů z jiných kultur, které vytvářejí abstraktní zahradu. Jedním z klasických příkladů je japonské zahradní umění vytvářející symbolické zahrady, které mají často znázorňovat mnohem větší krajiny, než jakými jsou ve skutečnosti. Přesně to byla strategie pro Whitehead – vytvořit zahradu pomocí abstrakce a symbolismu. Vzhled zahrady může být na první pohled značně zavádějící. Rostliny ve Splice Garden jsou plastové a živé ploty jsou ve skutečnosti kusy oceli pokryté umělým trávníkem. Odstíny zelené v zahradě jsou dílem barevných štěrků a různých odstínů zelené barvy. Navzdory nedostatku skutečné vegetace poskytuje návrh prostor pro vědce na přemýšlení o skladbě bílkovin a diferenciaci kmenových buněk…
Tato zahrada je jakési monstrum – je srostlá jako siamská dvojčata pocházejících ze dvou různých kultur. Jedna část je inspirována principy francouzské renesanční zahrady, druhá část navazuje na principy japonských zenových zahrad. Zdánlivě neslučitelné prvky však byly značně abstrahovány a přetvořeny. Projekt dokonce umisťuje některé prvky na svislou plochu stěn. Záměrem bylo vytvořit pro obyvatele této budovy virtuální puzzle, složené ze zdánlivě neslučitelných prvků. Záhady, které nemohou být snadno vyřešeny. Zahrada se stala ‘ódou na lepší život pomocí chemie‘.
4th-dim / Klára Stachová, Andrea Honejsková, Jakub Hepp
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Martha Schwartz