Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Kaple La Estancia
Capilla La Estancia

Autor: BNKR Arquitectura | Esteban Suarez, Sebastian Suarez
Spolupráce: Jorge Arteaga
Adresa: Cuernavaca, Mexiko
Realizace: 01.2008 Zastavěná plocha: 117 m²

Svatební zahrada La Estancia byla vytvořena podle tradičního mexického stylu koloniálního baroka. Když se jeden ze společníků ateliéru Bunker rozhodl oženit se právě tam, zjistili jsme, že majitelé zahrady přemýšlí o výstavbě kaple ve stejném stylu jako zahrady. Všechny předešlé svatby se konaly pod plachtou. Idea, že architekt navrhne kapli, ve které pak bude sám oddán, jim přišla romantická, a tak jsme získali zakázku. Investor měl velmi jednoduché instrukce: uzavřená kaple v koloniálním stylu, která by byla v harmonii s okolní architekturou. S tím jsme si dělali velké starosti…Na jedné straně totiž nevěříme ve styly a na druhé straně by byla velká škoda uzavřít kapli vůči překrásné okolní zahradě. Došli jsme tak k naprosto opačnému rozhodnutí: otevřená skleněná kaple v  kontrastu s okolím. Když jsme konečně přesvědčili investora naším návrhem, zjistili jsme, že jsme se dostali do velkého problému – zbývaly čtyři měsíce do svatby! Místo pro kapli bylo vybráno s velkou opatrností uprostřed velké plochy s bujnou vegetací. Vybrali jsme místo, které nevyžadovalo pokácení žádného stromu ani rostliny, Je lemováno vzostlými jacarandy, které vytváří nad kaplí oblouk a přirozeně jí stíní. Snažili jsme se o co nejmenší možný zásah do okolí. Myslíme si, že kaple Světla od Tadao Anda je rozcestník v koncepcích mezi moderními kaplemi. Ve stejné době, kdy jsme pracovali na návrhu, se otevíralo nové Nelson-Atkins umělecké muzeum od Stevena Holla. Tato stavba nás velmi zaujala. Chtěli jsme namíchanou kapli od Tadao Anda a Stevena Holla. Skleněná kaple v tropickém prostředí si trochu odporuje. Jak bychom mohli zamezit, aby nedošlo ke skleníkovému efektu? Odmítli jsme klimatizaci vzhledem k měřítku projektu a otázkám vztahujícím se k  životnímu prostředí, které vzbuzuje. Kaple byla navržena jako krabice a stlačena, aby vznikla šikmá střecha. Byly nalezeny různé tvary na bočních fasádách a tím vznikl kvádr oddělený od hlavní hmoty. Poté jsme obalili všechny čtyři fasády skleněným pláštěm s profilem U. V oltářní fasádě jsme vyjmuli kříž a vzniklo okno, z kterého je vidět na okolní zahradu. Když byl návrh kaple připraven k výstavbě zbývaly tři měsíce do svatby. Čas tlačil…. Ve svatební den ráno připadala nevěstě kaple “příliš prázdná”, tudíž povolala na poslední chvíli floristy, aby zaplnili tento prázdný prostor květinami. Náš čistý abstraktní a minimalistický prostor dostal na závěr přeci jen svůj “barokní ráz”. A z  toho plyne ponaučení: Ženy vždy nakonec dosáhnou svého.
situace půdorys řez východní pohled západní pohled
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Romana Fukalová, 24.03.12
Návštěvnost: 36751 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.