Rodinný dům v Liberci

Rodinný dům v Liberci
Adresa: V Horách, Starý Harcov, Liberec, Česká republika
Realizace:8.2001 - 6.2003
Užitná plocha:268 m2
Zastavěná plocha:224 m2


Parcela v atraktivní lokalitě Starý Harcov na pomezí Jizerských hor je uzavřena ze dvou stran obslužnými komunikacemi, které ústí do výše položené hlavní silnice na severní straně.

Dům je umístěn paralelně s horní hranou pozemku obdélníkového tvaru a jeho podzemní část je zapuštěna v násypu hlavní komunikace. Intenzivní zelený povrch střechy  podzemního garážového stání přímo navazuje na okolní terén. Stavba má dvě tváře - severní "uliční" fasáda vytváří jednopodlažní iluzi, vzbuzuje pocit nepřístupnosti a neurčitosti typového zařazení stavby, naopak jižní "privátní" a akumulační fasáda přiznává domu jeho velikost, je otevřená a přátelská. Ideální orientace domu vůči světovým stranám vychází z požadavku na nízkoenergetické provozní náklady a zároveň spolu se zelení vytváří hlukovou i pohledovou bariéru z rušné komunikace.

Hlavní vstup do přízemí se zádveřím a šatnou je umístěn ze severní strany. Na ose vstupu je průhled centrální obytnou částí domu do zahrady. Osa průhledu opticky dělí denní část na jídelnu s kuchyní včetně navazující prádelny se spíží, propojenou vstupem s garáží a na obývací část s krbem, se zvýšeným podiem s integrovanými úložnými kontejnery, osvětlenou rohovým velkoformátovým oknem z jihovýchodu. Obytný prostor se "přelévá" do prvního patra, které je zónováno na tři části spojené chodbou. Na východ orientovaná zóna rodičů obsahuje ložnici se šatnou a koupelnou. Velkoformátové rohové okno v ložnici nabízí relaxační výhled na Jizerské hory s možností probuzení ranním sluncem. Střední pokoj je určen pro hosty. Dětská zóna s největší místností patra je orientována na západní straně domu a lze ji rozdělit dle potřeby na dva nezávislé pokoje se samostatnými vstupy. Všechny pokoje ústí do jižní lodgie, která je zasklena posuvnými panely a kromě relaxace slouží jako tepelný akumulátor využívající sluneční energie. Utilitární prostory jsou stejně jako v přízemí umístěny v severní části dispozice. První patro je přístupné z exterieru samostatným vstupem ze zelené střechy garáže a díky tomu je dům možné s ohledem na relativní budoucnost upravit minimálními technickými zásahy na dvě nezávislé bytové jednotky.

Kombinací požadavků investora na minimální časovou zátěž údržbou nemovitosti, jeho nízkoenergetických provozních nákladů a drsného zimního klimatu je větší část domu ze severní strany obalena v titanzinkové plechové krytině. Garáž s technickým zázemím a sklady je provedena v monolitickém pohledovém betonu s plochou střechou s intenzivním zeleným povrchem. Fasáda prvního patra je z důvodu opětovné minimální údržby provedena v omítce a přízemí dominuje smrkový obklad navozující "teplo domova". Nosná konstrukce byla z důvodu tepelné akumulace navržena zděná s pohledovými monolitickými stropy. Tepelnou pohodu v objektu zajištuje podlahové vytápění s tepelným čerpadlem, využívající jako sekundární zdroj pro ohřev teplovodní krbovou vložku.

Návrh, nad kterým původně investoři nejistě přešlapovali se setkal s největším úspěchem u prarodičů a v současné době, po několika letech provozu, jsou i oni hrdými majiteli svého "originálu".
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
fotky
lucie_petru
08.03.12 06:26
...
Daniel John
08.03.12 08:49
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Miroslav Hujer