Rekonstrukce domu v Českém ráji

Rekonstrukce domu v Českém ráji
HISTORIE
Původně zemědělská usedlost se skládá ze třech objektů - vejminku, stodoly  a špejcharu. Stodola byla již v 70tých letech adaptována na rekreační usedlost. Ta však provozně nevyhovovala nárokům majitelů. Původně byly obytné prostory - kuchyň, obývací pokoj a ložnice situovány v 1. podlaží bez přímého kontaktu se zahradou. Přízemí zabírala velká kotelna, garáž, vstupní hala a koupelna.

KONCEPCE

Hlavním úkolem rekonstrukce bylo vizuální a fyzické propojení domu se zahradou. Rekonstrukce proto znamenala radikální zásah do funkčního a prostorového uspořádání celého objektu.
Přízemí (obývací pokoj, kuchyně a zimní zahrada), inspirováno motivem velkých vrat vesnických stodol, je velkoryse otevřeno do obou stran zahrady. Vznikl tak průzor centrální částí domu. Mezi zahradami je výškový rozdíl cca 50 cm, který se odráží v gradaci celého přízemí směrem k východní svažité zahradě.
Dalším z úkolů bylo propojení dvou úrovní 1. patra tak, aby zůstaly zachovány „pruské klenby“ stropu v severní části domu (pravděpodobně bývalé maštale). Členitý prostor tzv. „raumplan“ v obou patrech pracuje s různými světlými výškami jednotlivých částí domu. Z podkroví je umožněn pohled do okolní krajiny průběžným vikýřem po obou stranách sedlové střechy a prostorem kryté terasy, z níž je impozantní výhled na středověký hrad.
Objekt špejcharu byl nahrazen dřevostavbou s novou funkcí – saunou s příslušenstvím a garáží.

EXTERIÉR
Vnější podoba domu je inspirována archetypem stodoly se středním průjezdným traktem. Průjezd však nahradil průzor díky velkorysému prosklení fasád. Pro vnější vzhled byly použity přírodní materiály, které přirozeně splývají s okolní přírodou (střešní krytina - štípaný dřevěný šindel, fasáda „stodoly“ omítka, fasáda špejcharu - dřevěná prkna, chodníky – prkna a pískovcové bloky).

INTERIÉR
V interiéru se snoubí původní motivy (např. dřevěný krov) s nově vloženými. Cílem bylo nalezení rovnováhy mezi jednotlivými prvky, materiály (dřevo, kov, sklo)
a barvami (studené a teplé tóny). Skleněné zábradlí galerie a schodiště umocňuje průhled domem. Nábytek interiéru byl realizován na míru dle návrhu architektů.

foto: Ester Havlová, Vasil Stanko
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
paráda
kamila
28.02.12 10:50
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ASGK Design, s.r.o.