Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Střední škola Rafaela Arozarena

Autor: AMP Arquitectos | Felipe Artengo Rufino, José María Rodriguez-Pastrana Malagón
Spolupráce: Fernando Martín Menis
Adresa: Urbanización La Duquesa, La Orotava, Španělsko | mapa
Investor: Consejería de Educación, Cultura y Deportes del Gobierno de Canarias
Realizace: 2004

Budova se nalézá na pozemku, který je velmi blízko historickému centru města La Orotava, do kterého se podlouhlý dům výborně hodí. Komunikuje s  městskou strukturou, topografií území a má vizuální kontakt s domy v  okolí. Škola slouží jako orientační bod pro budovy nacházející se na okraji centra města, na ose ulic Colegio – S.Francisco. Při realizaci projektu byl brán zřetel na ekonomickou udržitelnost. Byla vytvořena velmi jednoduchá dispozice budov, pracovalo se se základními materiály a speciálními instalacemi. Bývalé zdi zemědělských teras slouží v  některých místech k odpočinku, jinde zůstaly zbylé konstrukce téměř bez povšimnutí. V podzemních patrech nové budovy se vytvořily izolované prostory pro hry nebo společenské místnosti. Svažující se pozemek se nachází v Orotavském údolí v nadmořské výšce 345 - 365 m n.m. Zde se původně pěstovala tradiční kukuřice. Nádherné zdi a kamenné cestičky dnes již jen připomínají tuto historii. Hlavní vstup je z ulice z  jihovýchodu. Odtud je nejlepší přístup pro studenty přijíždějící autobusovou dopravou. Je to také silnice, která propojuje nejpočetnější skupinu potenciálních studentů. Do podlaží, kde se nachází vstupní hala, se přichází po stoupající a úzké rampě. Kancelář školníka, administrativní prostory a knihovna se také nalézají v tomto podlaží. Knihovna leží hned vedle hlavního vstupu, tudíž je přístupná obyvatelům La Orotavy a lidem z okolních oblastí. Většina aktivit určených pro středoškoláky se nachází ve dvou podlažích přímo pod vstupní částí: víceúčelové třídy směřují na jihovýchod směrem k protihlukové stěně. Speciální třídy jsou umístěny kolem společných otevřených prostor. V  nejspodnějším podlaží se nalézají vědecké laboratoře různého zaměření spolu s moderními pc učebnami na jedné straně a část pro přípravu na profesní dráhu na druhé straně. Tato část – především místnosti pro workshopy – má přímý kontakt s okolním pozemkem. Na severním konci domu je tělocvnična spolu se sportovním centrem zapuštěným do terénu. Hmota je v jedné části zahloubena do země, čímž je potlačena velikost této části stavby. Zároveň tak nebrání výhledu z horních teras na údolí a mořskou hladinu. Finální úprava pohledového betonu je zjemněna tónovanou strukturou dřevěného bednění. Na jedné straně dochází k  prolnutí budovy s městskou vrstvou La Orotavy, na druhé straně splývá s  krajinou spíše zemědělskou na jihozápadě. Barevné tónování začíná na schodišti a hmotě hlavního vstupu. Barevný charakter budovy je důležitý jak z exteriéru tak zevnitř. Souvisí se vzdělávací funkcí centra.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Romana Fukalová, 13.03.12
Návštěvnost: 35241 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.