Rottenrow Gardens

Rottenrow Gardens
Adresa: Rottenrow, Strathclyde University Campus, Glasgow, Velká Británie
Realizace:2003
Plocha pozemku:1000 m2
Náklady:841 000 CZK


‘‘Většina budov ničí krajinu, zničit pro jednou budovu s cílem vytvořit krajinu je sladká pomsta.‘‘
Eelco Hooftman, zakládající člen GROSS.MAX.

Na podzim roku 2001 získala strathclydeská univerzita pozemky bývalé stejnojmenné porodnice. Zároveň bylo přijato rozhodnutí o vytvoření rottenrowských zahrad. Místo je nyní transformováno do plochy zeleně v centru univerzitního areálu, které je pro návštěvníky přirozeným místem setkávání. Zahrady se také staly oblíbeným místem pro venkovní společenské akce jako promoční slavnosti či promítání letního kina.
Architektonicky důležité prvky bývalé porodnice jako sloupoví nebo severní oblouk zůstaly na místě a jako upomínka na historii objektu byly začleněny do celkového designu. V zahradách se také nachází sedm metrů vysoká socha z nerezové oceli ve tvaru obřího spínacího špendlíku na plenky s názvem ‘Památník mateřství‘. Socha pochází z rukou skotského umělce George Wyllie.
Zahrady se rozkládají ve velmi svažitém terénu, který je řešen soustavou teras a schodišť. Z nejvyšší terasy se otevírá výhled přes zahradu na město Glasgow. Lineární uspořádání zahrady zdůrazňují řady menších jabloní lemujících hlavní osy. V areálu se uplatňují velké travnaté plochy hustě osázené jarními cibulovinami. V centrálním prostoru zahrad se nachází náměstíčko dlážděné vápencem, které je těžištěm prostoru – zde se odehrávají nejdůležitější společenské události. V zahradách najdeme rozmanitá zákoutí – bylinkové i trvalkové záhony, trvalkové podrosty stromů, stálezelené pokryvné výsadby, rozsáhlé monokultury levandule a okrasných travin, divokou květinovou louku či popínavé rostliny na zídkách. Většina nových výsadeb v areálu je tvořena břízami - tento druh se dokáže dobře vypořádat s drsnými místními podmínkami po demolici stavby nemocničního areálu. Stromky jsou v současné době vysoké 2-3 metry. V nové kompozici jsou již patrné, jsou však zároveň dost mladé na to, aby se přizpůsobily místním podmínkám a byly do budoucna dostatečně perspektivními skladebnými prvky. Velkoplošné výsadby byly navrženy s vědomím minimalizace následných nákladů na údržbu. V dnešní době se již výsadby v zahradách blíží svému optimu.
Rottenrowské zahrady byly uvedeny do provozu v roce 2003 jako součást oslav 40. výročí univerzity.
překlad: 4th-dim / Klára Stachová, Andrea Honejsková, Jakub Hepp
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od GROSS.MAX landscape architects