Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dům v oboře

Autor: e-MRAK | David Kubík, Martin Rajniš
Adresa: Železná, Česká republika
Realizace: 8.2009 -11.2011 Užitná plocha: 340 m²
Zastavěná plocha: 260 m² Obestavěný prostor: 1400 m³

Krajina u obce Železná v Českém lese je nádherná. Klient spolu s přáteli zde mají rozsáhlou oboru se stovkami zvířat. Jeho vášní je i lov. Pozemek na okraji obce již mimo kontakt s domy v obci se sklání k jihovýchodu. Stavba jednogeneračního domu má výjimečně krásnou vyhlídku do majestátní scenérie luk, lesů, jezera a hor. To především ovlivnilo základní tvar – výseč mezikruží. Je vždy velkým přínosem pro obytný dům, když nejlepší pohledy jsou jižním směrem. Potom je možné dům otevřít rozsáhlým proskleným průčelím, které je však třeba řízeně stínit. Na severní straně je dvojice kamenných zdí. Prvá je opěrná a druhá je součástí domu. Opěrné pilíře vydělují malé zahrádky, na které jsou z interiéru situována menší okna. V každé zahrádce bude strom a kamenná zeď bude popnuta zelení. Dům tak naplňuje jeden ze zenových principů, kdy se pobyt v interiéru odehrává mezi „malým světem“ (zahrádka na severu) a „velkým světem“ (dalekými výhledy na jih) přes oboru k lesům a horám lemujících obzor.
Klientovým přáním bylo postavit dřevěný dům. Navrhli jsme stavbu užívající systém „baloon framing“ – dřevěné prostorové rámy, se kterými již máme zkušenosti. Ve fázi dílenské dokumentace jsme úzce spolupracovali s firmou Kasper, která je i dodavatelem dřevěných konstrukcí.
Dispoziční koncept je velmi jednoduchý. Prostory jsou řazeny v přízemním dispozičním dvojtraktu po obou stranách dvoupatrového obytného prostoru. Ve východním křídle pro rodiče je navržena rozměrná ložnice, propojená s koupelnou. Západní křídlo tvoří klasický tandem dvou ložnic s koupelnou mezi nimi.
V horní úrovni obytného prostoru s vyhlídkami na stáda zvěře v oboře, má klient vystaveny své lovecké trofeje, které jsou v našich poměrech jen výjimečně k vidění.
Vstup od severu je navržen přes servisní blok, předsazený před vnější obvodovou zeď a prosklenou halu, tvořící propojovací můstek. Boky a celé jižní průčelí je lemováno stíněnou terasou. Součástí stínění je skleněná pergola. Tím se dřevěné konstrukce ochrání před povětrností, i přesto že horský modřín, pečlivě vybraný klientem, zajišťuje poměrně vysokou odolnost.
Ve východním křídle jsou pod terasou a částí domu servisní prostory.

Dům v Železné je koncipován na zásadách přirozené architektury:
- jsou užity přírodní materiály (dřevo, kámen, sklo)
- stavba se otvírá do krajiny a prolíná se v ní
- je vytvořen celý systém přechodných prostorů mezi interiérem a exteriérem
- dům je proměnlivý a přizpůsobuje se změnám okolní přírody
- je užita metoda „měkkého plánování“, umožňující klientům i velmi rozsáhlé změny


















Projekt
Fotografie
Andrea Thiel Lhotáková
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 25.01.12
Návštěvnost: 65327 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Mnoho povyku pro nic Lumír Gazda 26.01.12 09:04
Lumíre Gazdo, jste slepý? Karel Doležel 27.01.12 10:34
... Daniel John 27.01.12 13:30
pěkné Lenka T 17.04.12 17:00
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.