Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Národní památník 11. září
Reflexe absence

Autor: Michael Arad
Spoluautor: Peter Walker and Partners
Adresa: Ground zero, Manhattan, New York, USA | mapa
Web: www.911memorial.org
Realizace: 2011 Soutěž: 2004

V den 10. výročí teroristických útoků proti Spojeným státům americkým byl otevřen Národní památník 11. září. V tento den jej mohli navštívit pouze rodiny obětí, ode dne následujícího byl zpřístupněn veřejnosti. I přes probíhající stavbu nového Světového obchodního centra v okolí Memorial Plaza (jak bylo Ground Zero přejmenováno) a i přes prozatimní přístupové cesty to byl zážitek velmi působivý.
Dva žulové bazény, umístěné do půdorysných základů bývalých "Dvojčat", s desetimetrovými vodopády po obvodu, byly obklopeny lidmi obtiskujícími na papír jména svých příbuzných. Architekti Michael Arad a Peter Walker se nesnažili ohromit návštěvníky designovými hrátkami, ale nechali promluvit samotné místo. Reflektováním absence a podtržením následků útoků dosáhli zhmotnění promarněných životů. Jednoduché tvarosloví tak zdůrazňuje onu prázdnotu a ztrátu. Po obvodu bazénů jsou v bronzových deskách vyřezána jména téměř tří tisíců lidí, kteří nepřežli útoky 11. září (v New Yorku, Washingtonu a Pensylvánii) a předchozí útok na WTC v únoru 1993. V noci jsou zespodu nasvícena, čímž je ještě zesílena prázdnota, kterou mají připomínat. Tvoří podstatu celého památníku, a proto byla jejich designu věnována velká pozornost. Nejsou seřazena abecedně, ale tvoří skupiny v rámci rodin, spolupracovníků nebo záchranářů. I přes veškerou důslednost se stala chyba v jednom jméně, část desky tak bude muset být vyměněna.
Zbytek plochy Memorial Plaza je osázen čtyřmi sty bílých dubů, které byly vybrány zejména pro svůj tvar a měnící se barvu. Pozadí památníku se tak bude během roku měnit od zelené přes žluto-oranžovou až do fialové. Pásy trávníku se střídají s pásy betonové dlažby, která zároveň tvoří systém prostorných podzemních květináčů pro stromy. Ty mají díky tomu dostatek půdy a prostoru a nejsou dlažbou utlačovány. Stromy jsou zavlažovány dešťovou vodou, která se sbírá do nádrží pod náměstím.
Na návrhu se také podílel Denis Brody Band a norský atelier Snøhetta, kteří jsou autoři Muzea, jež je umístěno pod plochou Memorial Plaza. Na povrch vystupuje pouze krystalický vstupní pavilon. Muzeum bude otevřeno v příštím roce (2012) a budou zde umístěny např. dva nosníky z bývalých "Dvojčat", protipovodňová stěna, která tehdy uchránila jižní Manhattan před zaplavením, a další informace o útocích.
Memorial Plaza je součástí města a zároveň také památníku - nevyčleňuje se proti městu, ale vytváří otevřený prostor, který je jeho součástí a je pro každodenní život newyorčanů. V jižní části Manhattanu tak vznikl prostor pro zpomalení, zastavení a zamyšlení.
Zdroj: Markéta Čermáková
Vložil: Jan Kratochvíl, 17.01.12
Návštěvnost: 59320 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
mimoriadne posobive Lamik 19.01.12 10:34
diera Martin Fabian 20.01.12 21:09
Jen dve jamky? takyarchitekt 21.01.12 01:35
One World Trade Center David Pištělák 18.07.13 00:39
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.