Vila Rudná

Vila Rudná
Návrh zahrady:Zdenek Sendler
Realizace:2010-11
Užitná plocha:510 m2
Zastavěná plocha:250 m2
Plocha pozemku:2500 m2


Novostavba rodinné vily se nachází v okrajové části města Rudné na pozemku výrazně obdélníkového půdorysu, který se mírně svažuje směrem k jihu do přilehlého lužního lesíku a od severu je vymezený místní komunikací. Svojí osamělou polohou s vzrostlými mohutnými stromy byl pozemek přímo předurčen k vybudování solitérní vily.
Vlastní dům jsme situovali do těžiště pozemku našíř tak, že rozdělil pozemek na dvě přibližně stejné části-jižní pobytovou zahradu totálně ukrytou za hradbou domu a severní s intenzivní vegetací, zajišťující dostatečný odstup od místní komunikace i pohledové odclonění. Tomu odpovídají i obě hlavní průčelí - diskrétní severní s minimem okenních otvorů a naopak plně, do zahrady otevřené jižní průčelí.
Vlastní dům tvoří lapidární horizontální kvádr, z něhož vystupuje na jih těleso pracovny a na sever těleso schodiště. Dům je polovinou dvojpodlažní, druhou polovinou čtyřpodlažní.

Na podzemním podlaží je situováno technické zázemí bazénu, sklípek a posezení.

Na prvním nadzemním podlaží jsme situovali garáž pro dva vozy, technickou místnost, dále pak hlavní vstup. Zádveří funguje jako propojovací uzel s přístupem na schodiště, přes šatnu do garáže, do pokoje hosta a též ke vstupu do haly. Z ní je přístup do vnitřního bazénu, do prostorů relaxu, WC a též přímé napojení přes krytou terasu do jižní zahrady.

Na druhém nadzemním podlaží se u schodiště nachází centrální prostor, z něhož je vstup do dvou pokojů se společnou lázní uprostřed, na WC, do pracovny a především do hlavního prostoru domu - 110 m² otevřený prostor, který  integruje kuchyni se samostatnou spíží s jídelnou, sezením a klavírem. Z tohoto prostoru je výstup přes celoskleněnou rozsuvnou jižní stěnu na terasu, z níž je přímý sestup vřetenovým schodištěm do zahrady. Na tuto terasu je současně přístup i ze sousední pracovny, jíž dominuje velké kruhové okno.

Na třetí nadzemní podlaží jsme situovali samostatný apartmán s dominantní půlválcovou prosklenou stěnou skýtající dálkový výhled v rozsahu 180 stupňů.  Z apartmánu je přímý výstup na krytou část terasy. Na tomto podlaží je dále situována technická terasa pro umístění slunečních kolektorů i fotovoltaických panelů.
Dům byl navržen s ohledem na maximální zachování vzrostlých stromů na pozemku, v proporcích odpovídajících zadání na plnou vybavenost.
Barevně je dům řešen v čistě bílé hladké omítce, pouze plochy vystupující ze základního tělesa jsou v tmavě šedé barvě. Obě hlavní průčelí jsou podtržena akcentačními horizontálními linkami v sytě žluté barvě. Všechny rámy oken, dveře i vrata, veškeré oplechování a zábradlí jsou v černé barvě, veškerá skla jsou černě tónována.
Dle našeho návrhu je zrealizován i poblíž stojící zahradní objekt v čistém kvádru s identickým barevným řešením jako dům a dále čelní betonové oplocení s brutalistním povrchem s odlehčujícími neprůběžnými výškovými zářezy.
Fotografie zobrazují vizualizace domu a zahrady, skutečné provedení stavby a naše představy o interiérech.

Více staveb od artVilla s.r.o.