Dům v Pelhřimově

Dům v Pelhřimově
Malý městský dům v zástavbě rodinných domů respektující všudypřítomný regulativ sedlové střechy. Okolní zástavba nevyzývá k žádnému kontextu. Proto se domek spíše vymezil z područí a svoji prostotou mírně provokuje. Českomoravská vysočina má své vrtochy a tak dům dostal titanozinkovou čepici, která hřeje, chrání před větrem a v létě se nepřehřívá.

Půdorys vychází v základním poměru 1:2 délky k šířce. Dům se ponořil svoji východní stranou do stoupajícího terénu a otevřel se k jihu a západu. Jasná logika příjezdu do přístřešku, mírný vzestup příchozího chodníku s terénními schody a zakousnutá poloha domku v horní části pozemku umožňují pohled na město. Dům byl zrealizován přesně podle projektu, tedy zděná zateplená konstrukce s železobetonovými stropy, dřevěným krovem a odvětrávanou zateplenou titanzinkovou střechou. Jednoduchá realizace si pomalu vydobyla svůj respekt. Nepodsklepený půdorys si vyžádal realizaci přístavby sklípku umístěného do severovýchodního rohu. Všechny místnosti, jak obytného přízemí , tak podkroví s ložnicemi, plně vyhovuje požadavkům mladé čtyřčlenné rodiny. Dostatečná zahrada 1290m² vyzývá k instalaci pobytové zeleně, na což se rodina hodně těší.

Autor je patřičně vděčný za to, že mladá rodina měla odvahu, zvolit v individuální řešení s jednoduchou a prostou podobou.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Moc pěkný sklad.
Ivo Vermousek
12.01.12 07:05
pomsta
Jan Gregar
16.01.12 08:39
pomsta 2
Josef Kříž
17.01.12 10:29
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Studio A s.r.o.