Dětská lidová univerzita

Dětská lidová univerzita
Spolupráce:Álvaro Oliver, Álvaro Rábano, Lucía Guadalajara, Ángel Camacho, Laura Pacheco

Adresa: Parque Ausías March, Gandía, Španělsko
Investor:Ayuntamiento de Gandía
Projekt:2010
Realizace:2010-11
Zastavěná plocha:1075 m2


Dětská lidová univerzita v Gandíe je postavena po obvodu lichoběžníkové parcely, která se nachází na jižním břehu řeky Serpis. Ve středu pozemku je ponecháno šest vzrostlých morušovníků, jejichž koruny jasně definují půdorys vnitřního otevřeného prostoru. Hmota stavby tak nenarušuje strukturu přilehlého parku a prostřednictvím stromového patia se snaží splynout s okolím. Před samotným parkem můžeme spatřit historickou část města tvořenou stavbami jako například Palác Borgiů nebo Nemocnice Sv.Marka sloužící dnes již jako Archeologické muzeum.
Dětská lidová univerzita je experimentální projekt navržený pro děti ve věku od jednoho roku do dvanácti let, které zde mohou rozvíjet svoji kreativitu a nabývat nové vědomosti mimo školní lavice.
Celý projekt je jednopodlažní a jednotlivé tématicky zaměřené ateliéry – výtvarná dílna, dramatický kroužek, literární dílna, atp. - obklopují dvůr a otevírají se do něj prosklenými fasádami. Každý ateliér funguje zcela samostatně, a přesto všechny dohromady vytvářejí pro děti atraktivní kulturní prostředí společně s vnitřním patiem, které nabízí bezpečný prostor pro hraní na pískovišti ve stínu morušovníku nebo vyprávění příběhů na lavičkách v kroužku.
Návrh sází na jednoduchost kruhové stavby, jejíž realizace i následný provoz jsou ekonomicky udržitelné. Šikmé zastřešení vytváří rozsáhlou a členitou plochu formující exteriér i interiér stavby. Z hlavního vchodu, z něhož je výhled směrem na řeku, můžeme projít do centrálního dvora, který spojuje otevřené prostory, bezsloupové podloubí a samotné ateliéry. Nicméně z venku působí stavba jako jednolitý celek, jako rozlehlá palisáda.
Bílé keramické lamely dávají celému opláštění jednotnou formu. Podlahy ve vnitřních prostorách jsou pokryty linoleem a stropní desky virotermem pohlcujícím hluk a zároveň zakrývajícím betonovou stěnovou strukturu stavby.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Viktor Vlach
01.12.11 09:23
šikovné
emo
01.12.11 08:54
... v příštím životě
takyarchitekt
02.12.11 03:40
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Paredes Pedrosa arquitectos