Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dětská lidová univerzita

Autor: Paredes Pedrosa arquitectos | Angela García de Paredes, Ingacio Pedrosa
Spolupráce: Álvaro Oliver, Álvaro Rábano, Lucía Guadalajara, Ángel Camacho, Laura Pacheco

Adresa: Parque Ausías March, Gandía, Španělsko | mapa
Web: universitatpopulargandia.blogspot.com
Investor: Ayuntamiento de Gandía
Projekt: 2010 Realizace: 2010-11
Zastavěná plocha: 1075 m²

Dětská lidová univerzita v Gandíe je postavena po obvodu lichoběžníkové parcely, která se nachází na jižním břehu řeky Serpis. Ve středu pozemku je ponecháno šest vzrostlých morušovníků, jejichž koruny jasně definují půdorys vnitřního otevřeného prostoru. Hmota stavby tak nenarušuje strukturu přilehlého parku a prostřednictvím stromového patia se snaží splynout s okolím. Před samotným parkem můžeme spatřit historickou část města tvořenou stavbami jako například Palác Borgiů nebo Nemocnice Sv.Marka sloužící dnes již jako Archeologické muzeum.
Dětská lidová univerzita je experimentální projekt navržený pro děti ve věku od jednoho roku do dvanácti let, které zde mohou rozvíjet svoji kreativitu a nabývat nové vědomosti mimo školní lavice.
Celý projekt je jednopodlažní a jednotlivé tématicky zaměřené ateliéry – výtvarná dílna, dramatický kroužek, literární dílna, atp. - obklopují dvůr a otevírají se do něj prosklenými fasádami. Každý ateliér funguje zcela samostatně, a přesto všechny dohromady vytvářejí pro děti atraktivní kulturní prostředí společně s vnitřním patiem, které nabízí bezpečný prostor pro hraní na pískovišti ve stínu morušovníku nebo vyprávění příběhů na lavičkách v kroužku.
Návrh sází na jednoduchost kruhové stavby, jejíž realizace i následný provoz jsou ekonomicky udržitelné. Šikmé zastřešení vytváří rozsáhlou a členitou plochu formující exteriér i interiér stavby. Z hlavního vchodu, z něhož je výhled směrem na řeku, můžeme projít do centrálního dvora, který spojuje otevřené prostory, bezsloupové podloubí a samotné ateliéry. Nicméně z venku působí stavba jako jednolitý celek, jako rozlehlá palisáda.
Bílé keramické lamely dávají celému opláštění jednotnou formu. Podlahy ve vnitřních prostorách jsou pokryty linoleem a stropní desky virotermem pohlcujícím hluk a zároveň zakrývajícím betonovou stěnovou strukturu stavby.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Romana Fukalová, 01.12.11
Návštěvnost: 21030 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
... Viktor Vlach 01.12.11 09:09
šikovné emo 01.12.11 20:36
... v příštím životě takyarchitekt 02.12.11 03:27
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2014
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2014
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.