Atletické centrum ostrova Tenerife

Centro Insular de Atletismo de Tenerife

Atletické centrum ostrova Tenerife
Adresa: Avda. Cruz de Tincer, Santa Cruz de Tenerife, Španělsko
Investor:Ayuntamiento de Santa Cruz de Tenerife
Projekt:2003
Realizace:2004-07
Užitná plocha:36000 m2
Obestavěný prostor:39744 m3


Na okraji města Santa Cruz, ve čtvrti Tincer, která je ohraničena z jedné strany horami a z druhé dálnicí leží nové Atletické centrum ostrova Tenerife. Monumentální projekt inspirovaný sopečným kráterem  odráží vulkanický původ ostrova. Plášť tohoto kužele je tvořen kyklopskými sopečnými kameny, které vytváří dojem vulkanického kráteru.  Jednotný oválný návrh v sobě skrývá různorodé funkce skryté pod kamenným obvodovým pláštěm. Velikost stavby sama o sobě poutá pozornost, ale zároveň návrh minimalizuje jakýkoliv dopad na okolní prostředí. Samotný „kráter“ vytváří nový veřejný prostor, který je tvořený čedičovými kameny nepravidelných tvarů a navazuje vizuálně na Atlantický Oceán. Interier stavby nabízí různorodé funkce: tělocvičnu, šatny, tréninkovou dráhu, zázemí pro novináře a také konferenční sál s kapacitou pro 200 osob otevřený do vnitřního prostoru díky pohyblivým příčkám.

Původní svažitá parcela byla srovnána a přebytečná zemina dotvořila obvod atletické dráhy. Tribuna pro 4000 diváků se rozprostírá až do okrajů pozemku, kde se stýká výtvor člověka s přírodou. Hlavní protagonista návrhu, čedičový kámen, je vytěžen přímo na Tenerife a vytváří obvodový val chránící sportovce před nepřízní větru. Centrálnímu volnému prostoru,který byl doplněn o zastřešené zázemí, předcházely rozsáhlé výkopové práce při kterých se vytěžilo velké množství čedičových hornin, které byly následně použity v různých konstrukčních částech.

Náspy vytvářející sopečný kužel po obvodu sportovního areálu   byly provedeny právě pomocí vytěžených sloupovitých kamenů, které se umístily pomocí betonu do nejstrmějších částí. Obvodový plášť tvoří kamenná zeď, ve které na spojení jednotlivých dílů nebylo použito žádné stavební pojivo. Prostor mezi kameny je vyplněn půdou aby tak podpořil růst vegetace na obvodovém náspu. Vnitřní prostor kužele je v části své maximálné výšky využit jako obytná plocha pro 12 apartmánů s celkovou kapacitou 48 lůžek. Po vnějším obvodu náspu jsou použity kameny, které vznikly přímo  řezáním sopečných kamenů z výkopů. Vytváří dojem jednotné hmoty obvodového náspu ve tvaru sopečného kužele.

Nový veřejný prostor napomáhá k začlenění stadionu do okolního prostředí, což bylo dalším z cílem návrhu. Lehce se svažující platforma  vytváří ve čtvrti nové náměstí. Mezery mezi kameny v obvodovém plášti byly zaplněny menšími kameny nařezanými na čtyřcentimetrové pláty.  Zbylé čedičové horniny byly mechanicky rozdrceny na kameny o velikosti 10-15cm a použity jako vrchní vrstva obvodového náspu. Dochází tak k filtraci dešťové vody, která se používá na zavlažování přírodního trávníku.

Klimatizace a osvětlení ve vnitřních prostorách jsou řešeny pasivním systémem, který využívá přirozeného venkovního proudění vzduchu  a nadhlavového systému navrženého ve veřejném prostoru.

Tato nová sportovní infrastruktura vybudovaná na okraji města Santa Cruz netvoří kolem sebe žádné hranice. Ukazuje novou městskou strukturu, kde plynule přechází město v krajinu bez vymezení přesných limitů. Město se otevírá směrem do území a samo se mění v krajinu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od AMP arquitectos